Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš v kauze o lithiu: Memorandum o těžbě je neplatné

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes zpochybnil platnost memoranda o těžbě lithia v Česku. Zatím ale neví, jak postupovat dál. Chce proto počkat na analýzu, jejíž vypracování slíbil dosluhující premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Kauzu vyvolal podpis memoranda o porozumění, které na začátku října podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou společností European Metals Holding (EHM), jež má zájem o hlubinnou těžbu lithia na Cínovci.

"Podle mého názoru není co vypovídat. Ty smlouvy jsou neplatné," prohlásil dnes Babiš v diskusním pořadu Partie na televizi Prima. Zdůvodnil to tím, že memorandum bylo podepsáno s australskou firmou, která podle něj však sídlí na Britských Panenských Ostrovech. EHM to však v minulosti odmítla.

Babiš zopakoval myšlenku, že by mohl lithium těžit státní podnik Diamo, i když ten o to v minulosti nikdy neprojevil zájem. "Chci, aby to zůstalo v rukách českého státu," řekl Babiš.

Nedávno se kvůli kauze lithium na mimořádné schůzi sešli poslanci a požádali vládu, aby platnost memoranda zrušila. Usnesení Sněmovny jsou ale pro vládu pouze doporučující.

V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Australský investor by mohl začít s těžbou v Krušných horách v roce 2022. Za 21 let plánuje dobýt 37 milionů tun rudy.

Témata:  Andrej Babiš ekonomika EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy