reklama

Sociální pohřby zajišťují obce a MMR jim pak proplácí oprávněné náklady. Loni náklady na tyto pohřby klesly o procento na 9,52 milionu korun.

"Ne každý odchází z tohoto světa obklopen nejbližšími. Vzrůstá počet lidí osamělých, nebo těch, jejichž rodiny z různých důvodů nezajistí, nebo ani nemohou zajistit důstojný pohřeb a hrob," uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Od 1. září je účinná novela zákona o pohřebnictví, která stanoví povinnost uložit urnu s lidskými ostatky ze sociálního pohřbu na hřbitov. "Zákon samozřejmě nevyřeší etickou stránku věci, tedy zda příbuzní pohřeb vypraví, či nikoli. Naše novela však konečně zajistila důstojné zacházení s lidskými ostatky a pietní pohřbívání. Nejen, že jsme zavedli povinnosti s kvalifikačními standardy, ale také pravidelné a důsledné kontroly," doplnila ministryně.

Sociální pohřby podle novely zajišťují obce v přenesené působnosti jménem státu, který je nyní zodpovědný za slušné pohřbení každé zemřelé osoby. Pokud obec zajistí pohřeb místo pozůstalých, přihlásí svoji pohledávku do pozůstalosti. Pohledávka zahrnuje náklady na pohřbení a opatření hrobového místa. Dědicové jsou pak povinni nahradit státu tyto útraty. Pokud bylo řízení o pozůstalosti zastaveno, nebo k němu nebyla dána pravomoc českých soudů, náklady obci uhradí MMR.

"V roce 2008 bylo zrušeno plošné vyplácení pohřebného. Pokud by se na tento účel opět ve státním rozpočtu našlo asi 500 milionů korun ročně, možná by byli pozůstalí motivováni vypravit pohřeb více, než je tomu dnes," dodala Šlechtová.