Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pospíšila zajímají kraje, zvažuje kandidaturu na šéfa TOP 09

Jiří Pospíšil /TOP 09/
Jiří Pospíšil /TOP 09/
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Novopečený člen TOP 09 Jiří Pospíšil objíždí kraje, aby zjistil, jaký názor mají regiony na politickou situaci. Zatím ale neohlásil, zda bude na volebním sněmu ke konci listopadu kandidovat na post předsedy strany.

Vedle Pospíšila se jako o možném lídrovi hovoří o dalším europoslanci za TOP 09 Luďku Niedermayerovi.

"Pro mne je důležité se zapojit do vnitřní debaty v rámci TOP 09. Poslechnout si to a utvořit si názor na to, co bychom do budoucna měli dělat, aby se situace TOP 09 zlepšila," řekl Pospíšil ČTK. Až se o případné kandidatuře rozhodne, bude o tom informovat, dodal.

V pondělí jednal Pospíšil s politiky TOP 09 v Liberci. Krajský předseda TOP 09 v Libereckém kraji František Gábor přitom bývalého ministra spravedlnosti vnímá už jako reálného kandidáta na šéfa strany. "Je to zatím jediný kandidát na předsedu strany, o kterém vím. Diskuse byla konsenzuální, ale závěr jsme k tomu zatím nepřijali," uvedl Gábor po jednání. Dnes Pospíšil míří do Brna.

Miroslav Kalousek před týdnem oznámil, že na sněmu v čele TOP 09 skončí. Mimo jiné i proto, aby neblokoval integraci proevropských stran napravo od středu. Uvedl, že pro tento záměr cítí limity dané svou minulostí v čele KDU-ČSL. Stejné omezení ale vidí u Pospíšila jako někdejšího místopředsedy ODS. "Já pana předsedu Kalouska respektuji, ctím jeho názor, žádnou kandidaturu jsem nevyhlásil," reagoval dnes Pospíšil. Zopakoval, že pouze poslouchá názory ostatních členů TOP 09. "TOP 09 je demokratická strana, vede zajímavou debatu o budoucnosti české pravice," dodal Pospíšil.

Témata:  Jiří Pospíšil TOP 09 Miroslav Kalousek

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy