Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokorná Jermanová (ANO) chce být i nadále hejtmankou, poslaneckého mandátu se vzdá

Jaroslava Jermanová /ANO/
Jaroslava Jermanová /ANO/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) chce i nadále zůstat hejtmankou. Dnes oznámila, že se vzdává poslaneckého mandátu, který získala v nedávných sněmovních volbách. Zárověň ujistila, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš na rozhodnutí neměl vliv.

"Během pár dní poslankyní nebudu, rozhodla jsem se mandát nepřijmout, přestože jsem dostala obrovskou podporu. Důvodem je to, že kraj je pro mě priorita," oznámila hejtmanka na dnešním Žofínském fóru v Praze věnovaném cestovnímu ruchu ve Středočeském kraji.

"Dávám možnost dalším kolegům z hnutí ANO, aby si vyzkoušeli, jaké to je být v Poslanecké sněmovně," řekla. Potvrdila, že rozhodnutí konzultovala s rodinou i členy hnutí ANO. "Předejdu té otázce, která bude následovat, jestli na mně pan Babiš klečel, či neklečel - neklečel," zdůraznila. "Oznámila jsem mu to v sobotu smskou a žádala jsem ho, aby byla důvěrná," dodala.

V prohlášení pro ČTK Pokorná Jermanová připomněla svůj veřejně prezentovaný cíl před volbami, kterým bylo dokončení volené funkce ve vedení kraje. "Po velmi vypjaté volební kampani a po změnách, které nás potkaly v koalici na kraji, jsem dospěla k rozhodnutí vzdát se svého poslaneckého mandátu," uvedla.

Už dřív nevyloučila, že se mandátu poslankyně vzdá. Nevylučovala však ani možnost, že bude zastávat obě funkce. Poukazovala na to, že ve sněmovních volbách získala 14.553 preferenčních hlasů od lidí, kteří podle ní věděli, že zastává funkci v čele kraje, a byla by v dolní komoře jediným zástupcem za Benešovsko. To bylo důvodem, proč váhala.

"Můžete namítnout, že proto jste mě nekroužkovali. Za Středočeský kraj budou ve Sněmovně pracovat tři zastupitelé kraje, moji kolegové. Věřím, že si dohlédnu na to, aby náš kraj zastupovali co nejlépe. Samozřejmě zřídí také poslaneckou kancelář v Benešově," uvedla.

Jejím prvním náhradníkem ve Sněmovně je starosta Milovic na Nymbursku Milan Pour. Ten ČTK potvrdil, že do Sněmovny nastoupí, a zváží, zda zůstane starostou.

Témata:  Jaroslava Jermanová Středočeský kraj Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy