reklama

Zadeh a 14 dalších lidí čelí zároveň u krajského soudu obžalobě z rozsáhlých daňových úniků.

Podle obžaloby Zadeh skupinu výše zmíněných osob založil s cílem ovlivnit případ vedený u krajského soudu ve svůj prospěch a ve prospěch dalších obžalovaných. Podle spisu bylo účelem ovlivňování svědků, kteří měli za hlavního strůjce daňové kauzy označit Petra Pfeifera, což je hlavní svědek obžaloby v daňové kauze. Cílem bylo i znevěrohodnit tři policisty, kteří se na odhalování v daňové věci podíleli. Podle spisu skupina fungovala v letech 2015 a 2016.

Zadeh byl podle obžaloby řídící článek skupiny, který poskytoval peníze a přímo řídil Kučeru, který vystupoval jako vykonavatel. Kučera je spolupracující obžalovaný a jako jediný ve svém předběžném vyjádření souhlasil s obžalobou. Kučera podle spisu následně kontaktoval další obžalované. Domlouval s nimi konkrétní kroky, například jak za odměnu změnit na přání Zadeha výpověď dvou svědků, kteří předem dostali texty svých výpovědí.

Prostřednictvím tehdejšího policisty Šebka také podali na policejní inspekci předchystanou výpověď svědka, která měla za cíl zdiskreditovat policisty. Dotyčnou výpověď na inspekci Šebek skutečně zaslal. Šebek dnes obžalobu na svoji osobu označil za nesmysl, uvedl, že nic takového nespáchal. Policie ho už propustila, Šebek se chce bránit soudně.

Zadeha obžaloba viní i z uplácení tlumočníka, jemuž podle spisu nabízel čtvrt milionu korun a lázeňský pobyt v zahraničí, když nebude chodit k výslechům a jednáním. Chtěl tím podle obžaloby docílit propuštění z vazby po uplynutí zákonného termínu.