Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo povede ČSSD? Hašek nechce kandidovat do vedení

Michal Hašek /ČSSD/
Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek nebude kandidovat do vedení ČSSD. Podotkl, že sociální demokracie nebude nejsilnější opoziční stranou, jak bývala zvyklá, a je otázka, zda bude umět získat pozornost.

Hašek je krajským zastupitelem a pracuje jako koncipient v Advokátní kanceláři Jansta, Kostka. "O kandidatuře na sjezdu neuvažuju. Hodlám se věnovat rodině a profesi, kde mám pracovní závazky," zdůraznil Hašek pro ČTK. Po volbách se totiž začalo spekulovat, zda se nebude chtít vrátit do vedení strany.

Podle Haška by mělo povolební emotivní uvažování ve straně vystřídat racionální a pragmatické myšlení. "Zatím se 90 procent kloní k odchodu do opozice. Byl jsem poslancem, když jsme byli v opozici, ale dnes je to jiná opoziční role, než jakou známe. Tehdy jsme byli nejsilnější opoziční stranou. Nyní jsme ve volbách skončili šestí a máme jen 15 poslanců," uvedl Hašek.

Neznamená to však, že podporuje účast v koalici. "Nejsem agentem pro prosazování účasti ve vládě Andreje Babiše, ale odchod do opozice má svá rizika, protože máme málo poslanců a jsou tam noví dravci jako Piráti nebo lidé od (Tomia) Okamury. Odchod do opozice nám může pomoct, ale taky nás pohřbít," zdůraznil Hašek.

Hašek se před lety ucházel o post předsedy, ale těsně prohrál se současným premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), který stranu donedávna vedl. Hašek byl pak jeho místopředsedou. Z funkce odešel kvůli takzvanému lánskému puči, když se po volbách v roce 2013 někteří politici z ČSSD včetně Haška nebo Jeronýma Tejce setkali s prezidentem Milošem Zemanem a předsednictvo pak vyzvalo Sobotku k rezignaci kvůli slabému volebnímu výsledku. ČSSD tehdy vyhrála volby s podporou přes 20 procent, dříve mívala více hlasů. Sobotka to ale odmítl a stal se premiérem.

Témata:  Michal Hašek Sociální demokracie (SOCDEM) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy