Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé věří nejvíce obcím, prezidentovi méně

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lidé v Česku nadále věří z ústavních institucí nejvíce obecním zastupitelům a starostům. Důvěra v prezidenta je průměrná. Vyplývá to z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Představitelům obcí věří kolem 60 procent Čechů. Druhou největší míru důvěry má prezident, kterému věří přesně polovina dotázaných. Důvěra v prezidenta po zářijovém mírném růstu v říjnu stagnovala.

Obecním zastupitelstvům vyjádřilo důvěru 61 procent dotázaných a starostům 60 procent lidí. Vedení obcí se stabilně drží v těchto průzkumech na prvním místě, důvěra v zastupitele i starosty se v posledních měsících výrazněji neměnila.

Důvěra v prezidenta se letos v květnu v souvislosti s tehdejší vládní krizí a událostmi, které ji doprovázely, propadla z dubnových 55 na 41 procent. Růst v dalších měsících část propadu umazal, ale v říjnu již důvěra v hlavu státu stagnovala. V září činila 51 procent a v říjnu rovných 50 procent.

Končící vláda a Sněmovna měly i v aktuálním průzkumu spolu se senátory tradičně nejnižší míru důvěry. Poslancům vyjádřilo důvěru 23 procent účastníků průzkumu a vládě i Senátu shodně 29 procent. Vyšší důvěru mají krajští politici, krajským zastupitelům vyslovilo důvěru 44 procent lidí a hejtmanům 42 procent.

Pracovníci CVVM se také veřejnosti ptali na spokojenost se současnou politickou situací v Česku. Spokojenost vyjádřilo pouze 14 procent lidí, což bylo přibližně stejně jako v předchozích měsících. Nespokojených je 53 procent lidí a 30 procent zaujímá neutrální postoj.

Témata:  Češi prezident ČR lidé Miloš Zeman

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy