Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti svolali jednání. Dorazili jen zástupci ODS, TOP a STAN

Ivan Bartoš
Ivan Bartoš
Foto: Pirátská strana

Praha - Na pozvání Pirátů ke kulatému stolu bez hnutí ANO přišli dnes ráno pouze zástupci STAN, ODS a TOP 09. Ivan Bartoš chce probírat uspořádání nové Sněmovny.

S místopředsedou STAN Vítem Rakušanem přišel na jednání šéf klubu hnutí Starostové Jan Farský. Schůzka by podle něj měla zabránit tomu, aby vznikající opozice nebyla marginalizovaná. ODS reprezentovali její předseda Petr Fiala a předseda klubu Zbyněk Stanjura. Předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska doprovodila místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová. S Bartošem jednání moderuje předseda klubu Pirátů Jakub Michálek.

"Mne trošku mrzí, že někteří zástupci stran se v úterý vyjadřovali, že tato schůzka není potřeba. Myslíme si, že je potřeba, protože teď se strany setkávají samostatně, většinou to orchestruje hnutí ANO," uvedl Bartoš. K neúčasti KSČM a SPD poznamenal, že u nich vidí "jiskřičku nějaké koaliční spolupráce s ANO".

S ČSSD chtěl Bartoš mluvit o tom, zda strana má zájem o mandátový a imunitní výbor, který je podle Pirátů důležitý vzhledem k očekávanému hlasování o vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a předsedy sněmovní frakce hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Předseda sněmovního klubu sociálních demokratů Jan Chvojka ale v úterý význam schůzky zpochybnil s tím, že důležitá je volba předsedy Sněmovny.

"KDU-ČSL se vymezilo, že nebude jednat s SPD a komunisty, ti nepřijdou, ví se to už od včerejška, takže uvidíme, možná se objeví," vypočítal krátce před zahájením jednání Bartoš reakce pozvaných, kteří nepřišli.

Témata:  Česká pirátská strana Ivan Bartoš Starostové a nezávislí ODS TOP 09

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy