Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zadeh žádá odškodné za vazbu. Po státu chce tři miliony

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Obvodní soud pro Prahu 2 bude řešit dvě žaloby íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha na ministerstvo spravedlnosti. Chce odškodné i kvůli své vazbě, jde celkem asi o tři miliony korun.

Zadeh čelí dvěma obžalobám u brněnských soudů, zpovídá se z daňových úniků a ovlivňování svědků.

Zadeh podal žaloby na ministerstvo letos v zimě a na jaře, ani u jedné z nich soud zatím nenařídil jednání. Zadeh žádá náhradu nemajetkové újmy způsobené údajně nezákonným zadržením; jde o 330.000 korun. Druhá žaloba je na náhradu materiální újmy způsobené údajně nepřiměřenou délkou vazby, nezákonnou vazbou a nepřiměřenou délkou vazebních řízení. V tomto případě jde o 2,8 milionu Kč.

Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti ČTK řekl, že s žalobami ministerstvo zachází jako s každým jiným podáním. Doplnil, že rozhodnutí soudu bude ministerstvo respektovat.

Zadeh směřoval na odbor odškodňování ministerstva spravedlnosti v roce 2015 a 2016 podle Římana celkem tři žádosti o odškodné. Dvě byly ukončeny bez projednání, protože ministerstvu nebyl zapůjčený trestný spis, třetí ministerstvo vyhodnotilo jako nedůvodnou. Ministerstvo se nyní zabývá čtvrtou žádostí Zadeha, v ní podle mluvčího Zadeh žádá zadostiučinění za nemajetkovou újmu a omluvu. Na ministerstvo dorazila letos v říjnu.

Zadeh strávil ve vazbě kvůli daňové kauze, v níž je škoda vyčíslena na 2,5 miliardy korun, celkem 22 měsíců. Loni v únoru ho soud z vazby propustil na kauci 150 milionů Kč. V prosinci ale znovu do vazby putoval, a to kvůli údajnému ovlivňování svědků, ve vazbě je doteď.

Témata:  Shahram Abdullah Zadeh Ministerstvo spravedlnosti ČR odškodnění

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy