Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tripartita se neshodla na novele zákoníku práce

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Praha – Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů dnes opět jednali o podobě novely zákoníku práce. Ke shodě však nedošli a jednání přerušili. Pokračovat se v něm bude 6. června. Návrh počítá se změnami pravidel práce z domova, postavení vrcholových řídících pracovníků či kolektivního vyjednávání.

Zaměstnavatelé tvrdí, že navrhované změny k větší flexibilitě ve vztazích firem a pracovníků nevedou, naopak by mohly poškodit podniky a ohrozit jejich konkurenceschopnost. ČTK to sdělil Svaz průmyslu a dopravy ČR i hospodářská komora.

Nový zákoník práce platí teprve od ledna 2007, od té doby už byl 39krát novelizován. Čtyřicátou novelu teď připravilo ministerstvo práce. Má „prohloubit flexibilitu pracovněprávních vztahů a posílit ochranu zaměstnanců". Podle svazu i hospodářské komory ale úpravy větší flexibilitu nezaručí.

„Novela zákoníku práce se vyvíjí směrem, který by v případě přijetí poškodil zaměstnavatele, a jde proti konkurenceschopnosti firem," uvedl svaz. Podle něj hrozí, že by změny znamenaly pro podniky „výraznou finanční a administrativní zátěž".

Odbory prosazují například uzákonění pětitýdenní dovolené, zrušení karenční doby, tedy neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání, zvýšení odstupného či vyšší odměny za pracovní pohotovost o nedělích a svátcích.

Chystaná novela zákoníku práce vyvolává rozporuplné reakce. Ministerstvo práce k novele dostalo na 600 výhrad. Některá plánovaná ustanovení z textu proto zřejmě už vypadla, a to například právě ta o vyšších příplatcích za pohotovost či o ochraně před stresem v práci.

Témata:  tripartita práce zaměstnání

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy