reklama

Krajský soud vyhověl stížnosti žalobce. Okresní soud mu chtěl původně kauzu vrátit do přípravného řízení k došetření. "Ztotožnili jsme s argumenty, které státní zástupce uplatnil. Naopak s těmi důvody, které vedly okresní soud k tomu rozhodnutí, jsme nesouhlasili. Podle našeho názoru je postup v pořádku. Není nutno doplňovat dokazování v přípravném řízení státním zástupcem. Pokud tam jsou nějaké nejasnosti, je možné je doplňovat důkazně v rámci hlavního líčení před soudem prvního stupně," uvedl předseda senátu Bohuslav Mierva.

Rozhodnutí soudu žalobce Jaroslav Rašendorfer přivítal. "Rozhodnutí jsem ale ještě nedostal," řekl. V rukou ho nemá dosud ani soudce okresního soudu Petr Bednář. Nedokázal zatím říci, zda stihne případ nařídit do konce roku.

Soud měl původně případ nařízen na 6. září, jednání však odložil. Soudce Bednář požadoval mimo jiné zopakovat před obhájci rekonstrukci způsobu a mechanismu otevření dveří vlaku, ze kterých podle obžaloby dítě vypadlo. Chtěl také v přípravném řízení vyslechnout svědka, který tvrdí, že se událost stala jinak. Jde o Františka Petraše, který v osudnou chvíli roznášel cestujícím ve vlaku nápoje. Muž ČTK řekl, že je přesvědčen o tom, že dívenka vypadla z okna, nikoli ze dveří, jak tvrdí policie i žalobce.

Neštěstí se stalo 24. července 2016 na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dívka vypadla podle obžaloby z vlaku ve chvíli, kdy byla s matkou a starší sestrou na toaletě. V osudnou chvíli stála v blízkosti otevřených dveří toalety. Podle výsledků vyšetřování Drážní inspekce vlak ze stanice v Olomouci odjel s neuzavřenými dveřmi, při rychlosti vlaku 111 kilometrů za hodinu se pak dveře samovolně otevřely a dítě vtáhly ven.

Zaměstnankyně Českých drah vinu popírají. Dráhy se již s rodinou mimosoudně vyrovnaly.