Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žít v sousedství Romů? Tohle by chtěli Češi

Akce Roma Pride
Akce Roma Pride
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - V rámci zářijového šetření se Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zabývalo otázkou vzájemného soužití romské menšiny s ostatními obyvateli ČR.

Hodnocení soužití Romů a ostatních obyvatel ČR se opět zlepšilo, přesto jej 74 procent lidí nadále vnímá jako špatné. (47 % dotázaných uvedlo "spíše špatné" a dalších 27 % je má dokonce za "velmi špatné").

"Když jsme zeptali na hodnocení soužití v místě bydliště (pouze těch, kteří mají Romy v sousedství), tak výsledek byl odlišný: 3 % „velmi dobré“, 35 % „spíše dobré“, 35 % „spíše špatné“, 23 „velmi špatné“," uvedl soc.cas.cz.

"Potvrdil se trend z minulých několika let, kdy z propadu pozitivního vnímání na historické minimum (a maxima v případě negativního vnímání) zjištěného v roce 2013 se hodnocení soužití dostává na úroveň, jaká se objevovala v minulém desetiletí," uvedli autoři průzkumu.

V porovnání možností Romů se situací většinové společnosti vidí více než polovina lidí jako horší situaci Romů při zaměstnání. U žádné další oblasti, na které se výzkum zaměřil, už ale názor, že Romové jsou v ní na tom hůře než ostatní, nepřevážil nad počtem odpovědí, že jejich možnosti jsou lepší.

Zhruba třetina dotázaných si tak myslí, že Romové mají horší možnosti v souvislosti s uplatněním ve veřejném a občanském životě. Při získávání kvalifikace za horší podmínky Romů označila čtvrtina občanů a v případě získávání vzdělání si to myslí pětina lidí. Téměř stejný počet občanů označil za horší situaci Romů při získávání bydlení. V porovnání s loňskem se počet těchto negativních názorů navíc snížil o tři až pět bodů.

To, jak řeší otázku Romů vláda, kladně ohodnotila třetina lidí, naopak 52 procent negativně. V porovnání s loňským průzkumem se výsledky téměř nezměnily. V souvislosti s řešením romské problematiky obecní samosprávou byla hodnocení občanů příznivější. Jako "uspokojivou" ji označilo 36 procent lidí a 35 procent jako neuspokojivou, což je proti loňsku ale o čtyři body více.

Témata:  romové Češi průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy