Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Plané hořel zámek, plameny byly vidět do několika kilometrů. Zasahovala i Cobra

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tachov - Hasiči v Plané na Tachovsku stále zasahují u požáru střechy zámku, který vypukl před půlnocí na dnešek. Až do večerních hodin budou požár dohašovat, potom budou celou noc objekt hlídat. Škoda je předběžně odhadnuta na 400.000 korun.

"Plamenné hoření už je zlikvidované, ale musíme důkladně dohasit ohniska a zkontrolovat objekt. Situaci nám značně komplikuje špatný stav objektu, kdy nemůžeme hasit zevnitř, ale pouze zvenku s pomocí výškové techniky," řekl ráno důstojník krajských hasičů Aleš Bucifal.

Oheň podle něj zachvátil střechu na jednom křídle zámku o rozměrech zhruba 30 krát 15 metrů. Podle dalšího důstojníka hasičů Pavla Musila se část střechy zřítila do posledního patra.

Hasiči kvůli obtížnosti zásahu v nebezpečném objektu nasadili speciální řezací a hasicí zařízení Cobra. Dokáže pomocí vodního paprsku proříznout různé materiály a uvnitř pak rozprášit vodní mlhu. Ta zchlazuje prostor požáru a hasí. Hasiči tak nemusejí vstupovat do nebezpečných prostor.

S největší pravděpodobností v hořícím objektu, jehož majitelem je soukromník, nikdo nebyl. Vyšetřování příčiny vzniku požáru i vyčíslení výše škod se s ohledem na okolnosti protáhne pravděpodobně na několik týdnů. "V tuto chvíli můžeme s jistotou vyloučit pouze technickou závadu na elektroinstalaci," sdělila Pavla Jakoubková, mluvčí plzeňských hasičů.

Zámek v Plané byl v druhé polovině 20. století využíván jako kasárna pohraniční stráže. Od roku 1989 je opuštěný a chátrá. Areál byl několikrát v dražbě kvůli exekuci. Podle dražebních informací z letošního června je technický stav třípodlažní budovy velmi zanedbaný. Celková hodnota areálu, kam kromě zámku patří i některé další menší nemovitosti, byla vyčíslena na 2,6 milionu korun.

Témata:  Plzeňský kraj hasiči požáry

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy