Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší riziko české medicíny: Lékaři kvůli zmatkům odcházejí radši do ciziny

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Specializační vzdělávání lékařů v Česku je nepřehledné, cesta k atestacím komplikovaná. Pro některé mladé lékaře to může být důvod k odchodu do zahraničí, zaznělo dnes na sjezdu České lékařské komory (ČLK) v Brně.

Sjezd uložil všem zástupcům komory v akreditačních komisích, aby prosazovali co nejjednodušší systém specializačního vzdělávání a bránili vytváření zbytečných nástavbových oborů a funkčních kurzů. Lékaři, kteří se podílejí na tvorbě pravidel specializačního vzdělávání, mají podle delegátů dbát na jednoduchost, průhlednost, efektivitu a přátelskost systému.

"Doktoři už neodcházejí kvůli penězům, ale kvůli nejasným pravidlům, jak se dostanou k atestaci. Odcházejí tam, kde jim to jasně nalinkují," řekl viceprezident komory Zdeněk Mrozek.

Kardiolog Josef Veselka varoval před nadstavbovými atestacemi a také před prodlužováním postgraduálního vzdělávání - pokud bude trvat deset nebo 15 let, nikdo prý nebude chtít obor vykonávat. "Je to největší nebezpečí české medicíny v příštích dvou dekádách," řekl Veselka.

Lékařům chybí také dlouho slibovaná vyhláška, která má stanovit kompetence čerstvých absolventů lékařské fakulty. Letos novelizovaný zákon přitom říká, že bez odborného dozoru či dohledu může lékař vykonávat jen činnosti, které odpovídají rozsahu znalostí a dovedností získaných studiem. "Ve vyhlášce to ale definováno nemáme," konstatoval Mrozek. Chybí i další prováděcí předpisy, doplnil.

Sjezd ČLK dnes také vyjádřil podporu lékařce a senátorce Aleně Dernerové, která usiluje o vyškrtnutí terapeuta a specialisty tradiční čínské medicíny z oborů vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků. Hlasování bylo jednoznačné, 227 přítomných lékařů hlasovalo pro, tři proti, pět se zdrželo.

Témata:  Česká lékařská komora lékaři vzdělání

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy