Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se dožít vysokého věku? Recept je prostý

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Elixír dlouhověkosti sice neexistuje, zato je znám recept na stárnutí ve zdraví. Jsou to aktivní společenský život, správný jídelníček umožňující udržet si odpovídající váhu a přiměřená fyzická aktivita.

"Stárnout a přitom si udržet dobré zdraví je možné, jestliže co nejvíce oddálíme nástup křehkosti a zranitelnosti," vysvětluje Nicola Ferrarová, předsedkyně italské Společnosti pro gerontologii a geriatrii (SIGG). "Křehký stařec na první pohled nevypadá tak zranitelný, ale funkčnost jeho organismu se postupně zhoršuje: tu si něco zlomí nebo prodělá chřipku, ale také smutek může nezvratně zhoršit jeho stav," dodává.

Křehkost přichází postupně, aniž bychom si to uvědomovali: myšlenky jsou méně jasné, krok je méně pevný, pohyby jsou pomalejší a svaly slábnou, píše italský deník Corriere della Sera.

"Jestliže má starý člověk problém udržet rovnováhu ve stoji, například když jednu nohu přednoží, jestliže se nedokáže snadno a bez podpory zvednout ze sedadla, jestliže se jeho chůze zpomalí na méně než jeden metr za vteřinu, pak ve dvou případech ze tří přijde do čtyř let o svou soběstačnost," říká viceprezident Italské společnosti pro geriatrickou kardiologii Niccolò Marchionni.

Dobrou zprávou je, že čas, kdy se staneme zranitelnými, není dán geneticky, a tedy může být oddálen. Recept je prostý: aktivní společenský život, aby se stimuloval mozek, odpovídající a nepříliš hojná strava, která je bohatá na výživné látky, pravidelná fyzická aktivita podle zdravotního stavu. Cílem je zabránit tomu, abychom ve stáří prožívali jen nemoci a utrpení.

Žít déle znamená žít déle v nemohoucnosti? Většinou je tomu tak, ale údaje z různých evropských zemí ukazují, že tu jsou výjimky, například Itálie a Španělsko, kde lidé žijí v nemohoucnosti kratší dobu. Opakem jsou Island a Finsko, kde se sice žije dlouho, ale hůře. Itálie a Španělsko jsou země, kde se nejvíce jí ovoce a zelenina, zatímco strava na Islandu nebo ve Finsku má ke středomořské dietě daleko.

Je třeba říci, že se všichni nestaneme Metuzalémy: jestliže žijeme zdravě, stejně nepřekročíme maximální délku života, která se zřejmě pohybuje kolem sto dvaceti let. "Znamená to však, že se můžeme dožít vysokého věku v dobré fyzické kondici a samostatní," zdůrazňuje Niccolò Marchionni. "Stává se to stále častěji: v posledních deseti letech se v Itálii počet stoletých zvýšil o 300 procent, dnes jich je asi 17.000. A všichni jsou čilí a energičtí," dodává.

Témata:  zdraví senioři lidé

Aktuálně se děje

3. května 2024 21:54

Pokud Ukrajina zaútočí na Kerčský most, odpovíme zničujícím úderem, vyhrožuje Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v pátek varovala, že Rusko odpoví "zničujícím odvetným úderem", pokud Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most nebo na anektovaný Krymský poloostrov. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy