Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si pochvalují přístup ke vzdělání a zdravotní péči. S čím spokojeni nejsou?

FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie
FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ukázal, že ze sociálních podmínek Češi nejlépe hodnotí přístup ke vzdělání a zdravotní péči. Naopak nejvíce kritizují zabezpečení ve stáří. Průzkum se uskutečnil od 9. do 19. října a zúčastnilo se ho 934 lidí.

Na hodnocení podmínek a možností má u všech zkoumaných oblastí největší vliv životní úroveň dotázaných. Lidé s vyšší životní úrovní hodnotí pozitivněji. Vliv vzdělání a věku je naopak minimální.

Přístup ke vzdělání hodnotí jako dobrý 85 procent lidí, u zdravotní péče je to 74 procent. Na třetím místě je možnost být zaměstnán se 72 procenty.

Proti loňskému roku se výrazně zlepšilo hodnocení možnosti získat zaměstnání. Před rokem se přitom u tohoto bodu kladně vyjádřilo 52 procent Čechů, spokojenost tedy narostla o 20 procentních bodů. Letos v říjnu bylo podle údajů Českého statistického úřadu v ČR nejméně nezaměstnaných za posledních 20 let, a to zhruba 271.000.

V dalších bodech ale už převažují záporná hodnocení. Finanční možnosti k založení rodiny vnímá jako špatné 63 procent Čechů, možnost získání bytu ohodnotilo negativně 66 procent lidí. V tomto případě se ve srovnání s loňským rokem hodnocení zhoršilo o devět procentních bodů.

Nově se v průzkumu objevila otázka na možnost koupě vlastního bydlení, na kterou CVVM zaznamenalo 65 procent negativních odpovědí.

Životní podmínky zdravotně poškozených kritizuje 61 procent lidí. Zabezpečení ve stáří pak negativně ohodnotilo 76 procent Čechů, což je stejný výsledek jako loni.

Témata:  Češi zdravotnictví školství

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy