Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Léčivý přípravek proti rakovině zakázán, obsahuje nepovolené látky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) upozorňuje na léčivý přípravek VIASKOR, který nesmí být používán při poskytování zdravotních služeb a nesmí být nadále uváděn do oběhu v Česku.

SÚKL při provádění kontrol zacházení s léčivými přípravky ve zdravotnických zařízeních zjistil, že je v některých z nich aplikován formou infuzního podání léčivý přípravek VIASKOR, který není v ČR registrován a který je používán k léčbě vysokými dávkami vitaminu C, a to i u onkologických pacientů.

Viaskor je používán k léčbě vysokými dávkami vitaminu C. Taková léčba je cílena na onkologické pacienty a její propagátoři ji označují za "netoxickou chemoterapii". SÚKL ale již dříve oznámil v souvislosti s jinými podobnými léky, že podávání velmi vysokých dávek vitaminu C nemá zatím ověřené výsledky ani bezpečnost.

Navíc zjistili kontroloři u Viaskoru několik dalších problémů. K přípravě léku byly použity látky neodpovídající předpisům a u některých vzorků léku byla odhalena nižší koncentrace účinné látky, než bylo uvedeno na obalu. Viaskor rovněž připravují lékárny mimo Česko, které nemají oprávnění k zacházení s léčivými přípravky v tuzemsku, a příprava léku neodpovídá zákonům a lékárenské praxi. Nelze tedy podle SÚKL zaručit účinnost ani bezpečnost přípravku.

Česká televize uvedla, že distributor výhrady SÚKL odmítá. "Z našeho pohledu se rozhodně jedná o kvalitní přípravek. Proti rozhodnutí SÚKL se odvoláme k ministerstvu zdravotnictví," řekl televizi jednatel společnosti Edukafarm Zdeněk Procházka.

Témata:  Státní Ústav Pro Kontrolu Léčiv (SÚKL) léky zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy