Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příspěvky na živobytí čeká změna: Část z nich bude vyplácena v poukázkách, nepůjde za ně koupit alkohol a cigarety

czk
czk
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku, budou dostávat část dávky v poukázkách. Není možné za ně pořídit alkohol a cigarety. V poukázkách lidé od prosince dostanou 35 až 65 procent dávky.

Úřad práce dá příjemcům i seznam obchodů, které budou poukázky přijímat. Úředníci stanoví také termíny, kdy si lidé budou moci novou formu podpory vyzvednout.

Jak velkou část dávky dostanou lidé v penězích, je na uvážení pracovníků úřadu práce. Rozhodovat budou podle situace lidí i možnosti využít poukázky v bydlišti. "Větší část dávky vyplacená v poukázkách bude využita tam, kde má pracovník úřadu práce podezření, že příjemce nevyužije příspěvek k jeho účelu, to je k zajištění základních životních potřeb," uvedl mluvčí ministerstva práce Petr Habáň.

Příspěvek na živobytí je dávka pro lidi v hmotné nouzi, odvíjí se od stanoveného životního či existenčního minima. Životní minimum pro samotného člověka činí 3410 korun. U prvního dospělého v domácnosti odpovídá 3140 korunám a u druhého pak 2830 korunám, u dětí podle věku 1740 až 2450 korunám. Existenční minimum dosahuje 2200 korun. Nárok na příspěvek má člověk či rodina, pokud jí po odečtení přiměřených nákladů na bydlení nestačí příjem na živobytí.

Úřady práce letos v září vyplatily 90.700 příspěvků na živobytí. Před rokem jich bylo 119.100. Důvodem poklesu je vyšší zaměstnanost i růst výdělků.

Ministerstvo práce má k novým pravidlům výhrady. "Při projednávání v Parlamentu jsme upozorňovali na to, že se tato změna dotkne i zdravotně postižených spoluobčanů. Přesto byl návrh přijat," sdělila končící ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Témata:  sociální dávky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Úřad práce CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy