Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO lidovcům nenabídlo vládní spolupráci, říká Bělobrádek

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO nenabídlo lidovcům vládní spolupráci, řekl dnes předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Lidovci by podle něj v případě jednání o koalici trvali na svých podmínkách stanovených před volbami, tedy že v kabinetu nesmí mít žádná strana absolutní většinu a žádný člen vlády nesmí být trestně stíhaný.

"Není pravda, že bychom odmítli jednat s ANO o koaliční spolupráci. Nebylo nám to nabídnuto," řekl Bělobrádek. Zopakoval také, že nejsou splněny podmínky, které KDU-ČSL před volbami pro svůj vstup do vlády stanovila. "Ve vládě nemá být člověk, kterému hrozí kriminál, musela by to být vláda, kde by jedna ze stran neměla absolutní většinu, musela by to být vláda, která nebude ani uvažovat o vystoupení z Evropské unie," řekl.

Kabinet, do kterého by lidovci vstoupili, by také musel prosazovat jejich program, musel by se hlásit k liberální demokracii a nesměl by zásadně měnit ústavu.

Postoj lidovců nemůže podle Bělobrádka změnit ani to, kdyby Babiš ustoupil od svého záměru zdanit finanční náhrady církevních restitucí. "Pro KDU-ČSL otázka takzvaných církevních restitucí, které žádné restituce nejsou, není věc ani politická, ani náboženská, ale čistě právní. A z právního hlediska jsem přesvědčen, že jakákoli změna musí být odsouhlasena oběma stranami," řekl.

Předseda lidovců také kritizoval ANO za způsob vedení jednání o ustavení Sněmovny. "Žádná dohoda zatím není, pokud vím, tak ani nebylo žádné jednání všech politických stran, které by hnutí ANO svolalo a kde bychom si potvrdili rozdělení výborů. Považuji to za nezodpovědné, jsem přesvědčen, že v den, kdy Sněmovna začíná svoje jednání, by mělo být jasno, jak jsou rozděleny výbory," řekl.

Témata:  Pavel Bělobrádek Hnutí ANO Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy