reklama

Výsledky ukázaly, že klienti, kterým je většinou nad 80 let, užívají v průměru osm léků. U řady z nich podle vedoucí oddělení klinické farmacie Nemocnice Na Homolce Milady Halačové není ze zdravotní dokumentace dohledatelné, proč lék užívají.

Za tři roky ve 13 zařízeních farmaceuti zkontrolovali přes 7000 léků a u každého klienta vydali průměrně 2,4 doporučení ke změně či dalšímu sledování.

"Nejčastěji jsme při studiu zdravotnické dokumentace klientů zjistili, že lidé užívají léky nevhodné vzhledem k jejich věku a diagnóze, naopak chyběla léčiva s jasně prokázaným pozitivním vlivem na jejich nemoci či délku přežití, nebo byly voleny nevhodné kombinace léků, které následně vedly k rozvoji nežádoucích vedlejších účinků," popsala Halačová.

Odborníci upozorňují, že zdravotní stav klientů v domovech pro seniory se za posledních 20 let změnil. Zatímco dříve v nich žili často aktivní senioři toužící po společnosti, v současné době jsou to prakticky léčebny dlouhodobě nemocných, uvedl předseda Společnosti lékařů a zdravotníků v sociálních službách České lékařské společnosti J. E. Purkyně Petr Brouzek. Protože ale spadají pod sociální systém, nikoliv pod zdravotnictví, nedostává se klientům stejně časté lékařské péče.

Péči v zařízeních potřebuje podle geriatra Zdeňka Kalvacha méně než pětina seniorů nad 80 let, u lidí do 65 let je to méně než pět procent. Klienti domovů často trpí několika vážnými onemocněními najednou, nejsou samostatně pohybliví a časté jsou různé typy demence.