reklama

Soud ženu potrestal i za pokus o pojistné podvody. Obžalovaná se odvolala na místě, státní zástupce si ponechal lhůtu. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Případ se odehrál loni na konci července v obci na Děčínsku. Podle soudu ženu postupně opouštěli rodinní příslušníci, žít s ní nechtěl ani tehdy třináctiletý chlapec, kterého měla v pěstounské péči. Navíc se potýkala s dluhy. Dítěti podle soudu podala víno s tlumícími léky, aby usnul, a pak zapálila dům, ve kterém oba žili. Chlapce pak vzbudila házením kamení do okna sousedka. Dítě i obžalovaná se dostali z hořícího domu ven.

Podle soudu se pak snažila žena získat peníze z pojistek, více než čtyři miliony korun. V žádostech o plnění pro pojišťovnu napsala, že příčina požáru je neznámá.

Obžalovaná dlužila mnoha věřitelům zhruba 400.000 korun, soud jí ale zamítl oddlužení a vyhlásil konkurz. Ženě tak hrozilo, že o dům přijde. "Ještě před požárem napsala insolvenční správkyni, že ji donutila k nejhoršímu a že má na svědomí dva životy," řekl při vynesení rozsudku předseda trestního senátu Jiří Bednář.

Podle soudu byla motivem jejího jednání pomsta. "Vyplývá to zejména ze znaleckých posudků z oboru psychologie a psychiatrie, kde znalci popisovali poruchu osobnosti, kterou paní obžalovaná trpí. A právě to je jeden z příznaků, jimiž se toto projevuje. Je to zřejmé z jejího chování k dalším osobám, kdy jim vytýká v podstatě vše, co udělají, co kdo udělá, je vždy špatně," řekl ČTK Bednář.