reklama

První kolo prezidentských voleb se bude konat 12. a 13. ledna. Mezi nejvážnější protivníky Zemana patří bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček. Všichni podali kandidaturu podpořenou podpisy občanů. Vnitro Drahošovi zaregistrovalo přes 141.000 podpisů, Zemanovi asi 104.000 a Horáčkovi necelých 87.000.

Pokud jde o Zemana, v prvních odebraných vzorcích našli úředníci chyby u téměř 8,3 procent podpisů, v druhém vzorku pak necelých 7,7 procenta. Z petice proto byl současnému prezidentovi odečten průměr obou čísel. Horáček měl chybovost necelá tři procenta a Drahoš 2,6 procenta.

Registračním sítem prošli také bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig, které podpořilo více než 20 poslanců. Dostatečnou podporu senátorů získali bývalý premiér Mirek Topolánek, bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Vyřazení kandidáti se budou moci do středy odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu, který by měl o případných odvoláních rozhodnout do poloviny prosince. Zákonné podmínky nesplnili Petr Blaha, Daniel Felkel, Oldřich Fiala, Roman Hladík, Terezie Holovská, Libor Hrančík, David Chadim, Anna Kašná, Martin Ludačka, Karel Světnička a Josef Toman. Poslední z uchazečů již avizoval, že se obrátí na soud. Domnívá se, že mu někdo podpisy ukradl.