Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahošovi vnitro uznalo 141 tisíc podpisů. To je velká legitimita pro mou kandidaturu, říká

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš uvítal, že ministerstvo vnitra potvrdilo 141.000 podpisů pod jeho prezidentskou kandidaturou. Miloši Zemanovi jich bylo potvrzeno zhruba 104.000, Michalu Horáčkovi asi 87.000.

"My jsme nezávodili o největší množství podpisů. Na žádný rekord jsme nešli, ale tak se to nějak sešlo s pomocí našich 2000 dobrovolníků," řekl Drahoš. "Mám radost z toho důvodu, že to dává určitou legitimitu mé kandidatuře, legitimitu jinou, než jsou politické nominace. Je to kandidatura s velkou podporou veřejnosti," doplnil.

Podle ministerstva vnitra měl Drahoš u odevzdaných podpisů chybovost zhruba 2,6 procenta, úřad mu proto takový počet hlasů z odevzdané petice odečetl. "Je to formální potvrzení korektnosti kandidatury, že všechny dokumenty byly správně. Člověk teoreticky nikdy neví, ale že bych špatně spal kvůli tomu, že bych měl představu, že najednou zmizí 70.000 podpisů, jak se to stalo údajně jednomu z kandidátů, z toho jsem obavu neměl," řekl dnes Drahoš na tiskové konferenci při příležitosti převzetí čestného doktorátu japonské univerzity v Kóbe.

Rektor univerzity v Kóbe Hiroši Takeda uvedl, že univerzita doktorátem oceňuje dlouholetou spolupráci Drahoše s japonskými vědci. Drahoš se podílel na společných projektech s odborníky z Kóbe od roku 1992, od té doby také patnáctkrát Japonsko navštívil.

"Toho doktorátu si velmi vážím. Je to můj druhý čestný doktorát, první mám od Technické univerzity z Bratislavy. Také ne za nějakou formální spolupráci, ale za skutečnou spolupráci ve výzkumu, ve vědě," řekl. Podotkl, že udělování čestných doktorátů politikům je jistá móda. "Vážím si toho, že oba mé čestné doktoráty jsou za něco, že to není formální akt. Já jsem si musel oba ty doktoráty odpracovat a jsem velmi rád, že to kolegové z Japonska ocenili," uvedl.

Témata:  Jiří Drahoš prezident ČR Miloš Zeman

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy