Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na ministerstvu neznají zákon? Ťok a ÚOHS se nemůžou dohodnout kvůli mýtnému tendru

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) odmítání tvrzení ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), že při prošetřování tendru na nového provozovatele elektronického mýta postupuje nestandardně.

Ministerstvo dostalo podle Ťoka v poslední době od antimonopolního úřadu "dva reálně nesplnitelné požadavky" o doplnění informací. Vždy je dostalo v pátek se lhůtou na vypracování do pěti dnů včetně víkendu.

Na to ÚOHS dnes reagoval tím, že u správního řízení zahájeného z moci úřední nebyla žádná z pěti výzev zaslaných ministerstvu dopravy odeslána v pátek, šlo vždy o středu a v jednom případě o pondělí.

Ve druhém řízení zahájeném na návrh společnosti Kapsch byla zaslána dvě oznámení, z toho jedno v pátek a s pětidenní lhůtou. "Jednalo se nicméně o výzvu k dodání části chybějící dokumentace a u ní nelze (podle zákona) delší lhůtu stanovit," sdělil dnes ÚOHS v tiskové zprávě.

Úřad uvedl, že standardně zasílá výzvy prostřednictvím datových schránek a adresát je obvykle obdrží do několika minut. "Pokud by na ministerstvu dopravy znali zákon o zadávání veřejných zakázek, pak by dobře věděli, jaká délka lhůty je zákonem stanovena," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Ministerstvo opakovaně kritizuje současného provozovatele mýtných bran Kapsch za obstrukční jednání. Cílem firmy je podle ministerstva shodit tendr na mýto dřív, než uchazeči stačí přijít s nabídkami. Kapsch tento týden upozornil, že uchazeči v tendru na správu mýtného systému nedostali stejné podklady a účastníci, kteří si dokumentaci vyzvedli v prvních dnech po zahájení tendru, měli k dispozici jiné informace než účastníci, kteří si materiály vyzvedli po zásahu úředníků ministerstva dopravy. Ministerstvo to odmítá.

Ministerský tendr, do kterého se přihlásili čtyři uchazeči, počítá s tím, že po roce 2019 se zpoplatnění rozšíří o 900 kilometrů silnic první třídy z nynějších zhruba 230 kilometrů.

Témata:  ÚOHS Dan Ťok mýtné

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy