Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda dostane od ministerstva školství návrhy na jmenování 11 rektorů, poslední slovo má Zeman

Ministerstvo školství
Ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo školství předloží vládě návrhy na jmenování rektorů 11 univerzit a vysokých škol. Aby rektoři mohli do funkce nastoupit, musí je poté ještě jmenovat prezident republiky.

Žádný český prezident dosud vládou schválenou kandidaturu rektora nezamítl. Pokud budou kandidáti na rektory hlavou státu jmenováni, ujme se deset z nich funkcí příští rok od 1. února a budou je zastávat do 31. ledna 2022. Rektorka Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Hana Machková by se čtyřleté funkce měla ujmout podruhé od 1. dubna 2018.

Kromě ní byl znovu do funkce rektora navržen i dosavadní šéf Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima. Akademici na Univerzitě Palackého v Olomouci si za rektora zvolili opět Jaroslava Millera. Staronového rektora budou mít také na Vysokém technickém učení v Brně, kde je kandidátem Petr Štěpánek.

Rektora České zemědělské univerzity v Praze Jiřího Balíka by měl od února nahradit Petr Sklenička. Na Českém vysokém učení technickém v Praze by měl rektora Petra Konvalinku vystřídat Vojtěch Petráček.

Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně by měla místo Ladislava Havla vést Danuše Nerudová, v čele Technické univerzity Liberec by měl Miroslav Brzezina vystřídat Zdeňka Kůse. Senát Univerzity Pardubice zvolil rektorem Jiřího Málka, který by měl nastoupit po Miroslavu Ludwigovi.

Rektoři měli v posledních letech s prezidentem Milošem Zemanem napjaté vztahy. Podle nich znevážil akademickou obec, když odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů. Nelíbilo se jim také to, že Zeman nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října na Pražský hrad rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera, se kterými měl v minulosti spory.

Témata:  vysoké školy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky vláda

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy