Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda bude schvalovat nové profesory, je mezi nimi i Třeštíková, převažují ale technici, lékaři a chemici

Vláda
Vláda
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Profesorský dekret by tentokrát mělo dostat 52 akademiků. Jde o návrhy, které vědecké rady univerzit předložily ministru školství Stanislavu Štechovi (za ČSSD) do 30. září. Ve středu by návrhy měla schvalovat vláda. Profesory nakonec jmenuje prezident, což se v minulosti neobešlo bez kontroverzí.

Mezi navrženými je tentokrát sedm žen, mimo jiné režisérka Helena Třeštíková, která točí hlavně dokumentární filmy zaměřené na sociální problematiku.

Nejvíce kandidátů navrhla Univerzita Karlova. Zastoupeni jsou hlavně technici, lékaři a chemici. Je mezi nimi například ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík nebo loňský laureát Ceny Neuron za přínos světové vědě fyzik Jan Peřina.

Na jaře 2013 prezident Miloš Zeman dlouho odmítal jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Vadilo mu jeho údajně nevhodné chování na veřejnosti.

Na jaře 2015 pak Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety jiných tří navržených kandidátů. Profesory se kvůli tomu nestali Ivan Ošťádal a Jiří Fajt z Univerzity Karlovy a Jan Eichler navržený Vysokou školou ekonomickou. Prezident odmítnutí zdůvodnil prohřešky kandidátů z minulosti.

Všichni dotčení se proti jednání hlavy státu bránili žalobou. Eichler ji později stáhl. Fajt podal ústavní stížnost. Ošťádal tento týden u Ústavního soudu neuspěl a svou žalobu u Městského soudu v Praze poté stáhl. O jeho stížnosti by měl rozhodovat ještě Nejvyšší správní soud.

Témata:  vysoké školy školství vláda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy