Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schwarzenberg zuří: S ODS jsem se vždy pral, Klausové mě nenáviděli. Ale tohle je ubohost

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Šéf ODS Petr Fiala dnes jako jediný nominant nebyl zvolen do vedení Poslanecké sněmovny. A to přesto, že občanští demokraté ve volbách skončili druzí. Podle čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je to ubohost.

„Po celý můj politický život v České republice jsem se, po pravdě řečeno, s ODS pral. Václav Klaus starší i mladší mě kvůli tomu pochopitelně nenáviděli,“přiznal Karel Schwarzenberg.

Současné dění je ale podle něj mnohem horší. „Co se ale dnes odehrálo ve Sněmovně, svědčí o ubohosti velké části nově zvolené dolní komory Parlamentu. Neboť ODS, přiznejme, ve volbách uspěla a má druhý nejsilnější poslanecký klub,“ připomněl volební výsledek čestný předseda TOP 09.

Ani přesto nebyl kandidát občanské demokracie zvolen místopředsedou Sněmovny. „Do vedení Sněmovny byli zvoleni zástupci komunistů, okamurovců i pirátů, ale vážený předseda, universitní profesor Petr Fiala zvolen nebyl. Svědčí to o naprosté ztrátě politické kultury,“ nebere si servítky Schwarzenberg.

Dodává, že druhý nejsilnější poslanecký klub má nepochybně mít ve vedení Sněmovny své zastoupení. „Nová většina ve Sněmovně, tedy ANO, SPD a komunisté, nemá úctu k demokratickým zásadám a pravidlům. Máme se tedy opravdu ještě na co těšit, naši noví poslanci se krásně předvedli,“ dodal.

Podobně mluví o prezidentský kandidát Michal Horáček. „Funkce v PSP se začínají plnit poslanci za KSČM a SPD. Jedna strana je založena na nenávisti k demokracii, druha svou politiku založila na komerčním nacionalismu a kapitalizaci strachu. Přesto věřím, že jim nedovolíme příliš. Ceremoniální důstojnost prezidenta stačit nebude,“ uvedl na sociálních sítích Horáček.

Témata:  Karel Schwarzenberg Michal Horáček Petr Fiala

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy