Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz výjezdu z Prahy? Středočeský kraj hrozí protiútokem

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Návrh Prahy na omezení dopravy na jejím území při vyhlášení smogové situace podle středočeského hejtmanství ohrožuje Středočeský kraj. Může totiž území zahltit odstavenými automobily, zhoršit ovzduší či případně přispět k vyvolání smogové situace. Mohlo by se tak stát, že by se ani Pražané v případě odvetného opatření nemuseli dostat ven ze svého města.

Hejtmanství proto hodlá o návrhu omezení dopravy jednat s pražským magistrátem. ČTK to dnes sdělila Helena Frintová z tiskového oddělení Středočeského kraje v tiskové zprávě.

Podle pražského návrhu by měla být při vyhlášené smogové situaci regulována doprava tak, že by byla tříděna podle kategorií vozidel nebo registrační značky. Zároveň by měla na území Prahy zakázánu jízdu vozidla těžší než šest tun a vozidla, jejichž koncové číslo registrační značky je liché v lichý kalendářní den a vozidla se sudým číslem v sudý kalendářní den. Objízdné trasy tranzitní dopravy mají vést přes Středočeský kraj.

"Takto nastavené nařízení je zcela jednostranné a naprosto opomíjí, co to může způsobit ve Středočeském kraji. Praha tím přesouvá problém na území někoho jiného, a to bez jakékoli kompenzace či jinak navržené alternativy cestování mezi Prahou a Středočeským krajem," řekl radní pro dopravu František Petrtýl (ANO). Dodává, že nařízení Prahy neřeší ani průjezd vozidel integrovaného záchranného systému Středočeského kraje.

Statutární zástupce hejtmanky a náměstek pro životní prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD) dodává, že středočeská silniční síť není na takový nápor uzpůsobena a pro nákladní automobily není v kraji dostatek odstavných ploch. "Nejenže tím může dojít k obrovským zácpám a škodám na krajských komunikacích, ale takovéto odstavení velkého množství vozidel může způsobit i zahlcení čerpacích stanic kolem dálničních tahů či veřejných prostranství středočeských obcí. A v konečném důsledku to vyvolá obrovské koncentrace prachových částic a tím zhoršení ovzduší i kvalitu života obyvatel našeho kraje," řekl Petrtýl.

Navrženými regulačními opatřeními Prahy se bude na svém nejbližším zasedání zabývat i bezpečnostní rada Středočeského kraje. Radní upozorňují, že v případě nutnosti bude použito i krajní řešení. "Pokud Praha neustoupí z jednostranných kroků, přijmeme je také. Znečištěné ovzduší nekončí u cedule, ale je i ve Středočeském kraji. Mohlo by se stát, že by se ani Pražané nemuseli dostat ven ze svého města. Je potřeba společně jednat," řekl hejtmančin náměstek Gabriel Kovács (ANO).

Témata:  Praha Středočeský kraj smog

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy