Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lesy ČR chtějí zrušit zákaz vstupu do některých částí Boubínského pralesa

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Vimperk - Lesy České republiky chtějí začátkem prosince zrušit zákaz vstupu do některých částí Boubínského pralesa na Prachaticku. Podle společnosti není ohrožený tradiční silvestrovský výšlap k rozhledně na vrchu Boubín.

Turisté do lesa nesmí od začátku listopadu kvůli následkům vichřice Herwart. Orkán udeřil 29. října.

"Chceme od začátku prosince zpřístupnit čtyři z pět turistických cest. O zrušení zákazu vstupu do těchto lokalit jsme požádali městský úřad Vimperk," uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Na páté turistické trase, jejíž součástí je i naučná stezka Boubínský prales, bude zákaz vstupu platit zřejmě do února příštího roku.

Silvestrovský výšlap k rozhledně na vrchu Boubín ale bude. Poslední den v roce lidé na tuto akci přijíždějí speciálním vlakem vypraveným do nedaleké Kubovy Hutě. Loni dorazilo 3000 turistů.

Jouklová uvedla, že Lesy ČR zatím stále nevyčíslily škodu, kterou vichřice Herwart způsobila. "Neznáme přesný rozsah kalamity v NPR Boubínský prales, takže vše odhadujeme," řekla mluvčí. Z historického hlediska však podle ní nejde o nic výjimečného. "Po vichřici Kyrill v roce 2007 spadlo v celé národní přírodní rezervaci asi 13.500 kubických metrů dřeva. S určitou periodou se větrné události na Boubíně stále opakují," řekla.

Herwart zasáhl také šumavský národní park. Podle odhadů tam polámal asi 50.000 krychlových metrů dřeva.

Témata:  Lesy ČR Šumava příroda lesy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy