Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svaz průmyslu: Vláda musí zlepšit infrastrukturu a vzdělávání, je třeba stanovit termínu vstupu do eurozóny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Emocio

Praha - Svaz průmyslu a dopravy dnes zástupcům hnutí ANO a předsedům politických stran představil programové prohlášení. Nová vláda podle něj musí zásadně posunout klíčové oblasti pro průmyslovou otevřenou ekonomiku, jako jsou infrastruktura, inovace, digitalizace, trh práce a vzdělávání.

Jednou z hlavních priorit svazu se stala příprava na vstup ČR do eurozóny, uvedl viceprezident svazu Radek Špicar. Důvodem je podle něj zejména brexit a vítězství proevropských lídrů ve Francii a Německu. "Nechceme stát mimo hlavní rozhodovací procesy. Doufáme, že nová vláda minimálně stanoví termín přijetí eura, ke kterému budeme směřovat," dodal. Česko se zavázalo k přijetí eura při vstupu do Evropské unie v roce 2004.

Svaz chce také dostat českou ekonomiku mezi 20 nejvyspělejších do pěti až šesti let. Novinářům to dnes řekl prezident svazu Jaroslav Hanák. Česko je podle poslední zprávy Světové banky Doing Business 30. nejrozvinutější světovou ekonomikou. V řadě dílčích ukazatelů, jako je třeba infrastruktura, je pozice Česka horší. Vedle ní země zaostává v inovacích, digitalizaci nebo ve vzdělávání. Svaz proto vyzývá vládu, aby vytvořila podmínky pro posun ekonomického potenciálu země.

Základním pravidlem u všech opatření na podporu ekonomického růstu musí být podle svazu stabilita podnikatelského prostředí a vymahatelnost práva. Je proto třeba důsledně zrevidovat právní normy, omezit jejich počet a zjednodušit je. Stát by se měl tedy zasadit o to, aby tuzemské školství reagovalo na potřeby trhu práce. Nezbytná je také reforma institucí, které zajišťují finanční podporu exportérům.

"V neposlední řadě je již nejvyšší čas stanovit podmínky, za kterých ČR vydá definitivní rozhodnutí o konkrétním termínu vstupu do systému ERM 2 a následně do eurozóny," upozornil Špicar. Česko je podle něho zahraničně a proexportně orientované. "Je důležité, aby nová vláda byla aktivní v ekonomické diplomacii, nepřipustila jakékoli zpochybňování našeho členství v EU a dokázala v Bruselu účinně bojovat za naše národní zájmy," podotkl.

Z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že v české společnosti přetrvává převážně odmítavý postoj k přijetí eura. Proti zavedení jednotné evropské měny je 69 procent Čechů.

Témata:  svaz průmyslu a dopravy ekonomika Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy