Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ombudsmanka zjistila závažné nedostatky "eldéenkách"

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - V léčebnách dlouhodobě nemocných je málo personálu, řekla dnes ombudsmanka Anna Šabatová. Její pracovníci navštívili osm léčeben. Nikde nezjistili hrubé chování. Kvůli nedostatku zaměstnanců a času však dělá personál pouze nezbytné úkony a nemůže se lidem věnovat individuálně. Dává proto 102 doporučení léčebnám a sedm dalších ministerstvu, jak by šlo situaci zlepšit.

Z návštěv vyplynuly i další nedostatky, které mohou vést k zásahům do důstojnosti a soukromí pacientů. Šabatová uvedla například to, že je mnoho lidí na jednom pokoji, takže nemají soukromí, pokoje jsou neosobní a strohé, chybí dostatek rehabilitace, ale i signalizační zařízení pro přivolání pomoci, pokoje ani toalety nejsou bezbariérové a schází systematická prevence podvýživy a dehydratace. Personál nemá čas na to vést pacienty k soběstačnosti. Léčeben je v ČR přes 70, podle Šabatové se nešvary netýkají vždy všech, ale společným jevem je nedostatek personálu.

Většinu pacientů léčeben dlouhodobě nemocných tvoří podle Šabatové křehcí senioři ve věku 75 a více let. Součástí týmu ombudsmanky při návštěvách v osmi zařízeních po celé zemi a různých zřizovatelů byli i lékaři a všeobecné sestry.

Podle Šabatové nedostatek personálu vede k odosobnění péče a její automatizaci. Právnička kanceláře Tereza Gajdůšková uvedla, že kvůli nedostatku času provádějí zaměstnanci hygienu u více pacientů v jednom pokoji najednou, nepoužívají závěsy a lidé na sebe vzájemně vidí. Také míchají jídlo do jednoho, takže se člověku dostane směs rozmixovaných brambor, masa a omáčky, ale také se používají kojenecké láhve, což seniorovi nemusí být příjemné.

Upozornila na to, že se v léčebnách používají i omezovací prostředky v podobě medikamentů, které mají člověka utlumit. Přitom se podle ní mají takové prostředky používat jen v bezprostředním ohrožení života pacienta.

Lékaři vydávají obecný souhlas s použitím omezovacích prostředků např. „dle potřeby“ či „v případě neklidu“ a nechávají na nelékařském personálu, aby stav pacienta vyhodnotil. Týká se to jak např. kurtů, tak i léků s tlumicím účinkem. Běžně jsou používány postranice, aniž by se vyhodnocovalo riziko pádu a zda nelze použít méně restriktivní opatření (např. snížení lůžka, částečné a spustitelné postranice apod.). Nelze akceptovat, aby chodící pacient nemohl jít v noci na toaletu a byl nucen vykonávat potřebu do plen, upozornil ochrance.cz.

"Vážím si a oceňuji práci ošetřujícího personálu, který je velmi přetížený, finančně podhodnocený a dělá, co je v jeho silách. V počtu, v jaké v léčebnách je, ale i přes sebevětší snahu nemůže pacientům zajistit péči na odpovídající úrovni. Výsledkem jsou situace, které mohou zasahovat do důstojnosti a soukromí pacientů. Tady musí pomoci ministerstvo a zasadit se o navýšení počtu personálu," shrnula ombudsmanka zásadní systémový problém, který klíčovým způsobem přispívá k celkovému stavu péče poskytované léčebnami dlouhodobě nemocných.

Témata:  Anna Šabatová LDN pacienti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy