reklama

Máca uvedl, že podsouváním nepravdivých informací veřejnosti se dají výsledky změnit v řádu procent. "Zvlášť u prezidentských voleb, kde se ve druhém kole vybírá jeden nebo druhý kandidát a rozdíl mezi nimi je několik procent, mohou mít dezinformační kampaně zásadní vliv," řekl analytik působící v týmu Kremlin Watch, který patří pod think tank Evropské hodnoty.

Vysledovat, do jaké míry se voliči při svém rozhodování řídili tou či onou informací je však obtížné. "Proto je nepravděpodobné, že by činnost dezinformačních webů mohla vést až ke zpochybnění výsledků hlasování," tvrdí Máca.

Drahoš vychází ze zkušeností z Francie, Německa nebo USA. "Tajné služby v těchto zemích dnes víceméně jasně konstatují, že k něčemu takovému docházelo. Také říkají, z kterých zdrojů nebo z které strany to ovlivňování voleb bylo," uvedl k zahraničním zkušenostem.

Máca podotkl, že ve výročních zprávách české Bezpečnostní informační služby (BIS) se objevují informace o snahách některých zemí zasahovat do českých vnitřních záležitostí. "Podle BIS je to zejména ze strany Ruska a Číny," řekl Máca.

Obrana proti nepravdivým informacím je podle Máci možná ve dvou rovinách. "Stát může reagovat například tím, že vyhostí nějaké diplomaty nebo zpravodajce s diplomatickým krytím," popsal. Druhou cestou je snaha občanů ověřovat si zprávy a přistupovat k nim kriticky. "Obávám se, že řada lidí spíše jen přijímá to, co potvrzuje jejich názory," míní.