Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman v úterý přijme demisi vlády, o den později jmenuje Babiše

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman v úterý přijme demisi vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), den nato jmenuje předsedou vlády šéfa hnutí ANO. Andrej Babiš v neděli potvrdil poslední jméno ministra ve své patnáctičlenné menšinové vládě.

Na druhou polovinu týdne chystá Zeman schůzky s Babišovými kandidáty na ministry, s kterými se dosud nepoznal. Menšinovou vládu hnutí ANO jmenuje Zeman příští středu, Babiš chce požádat o důvěru v Poslanecké sněmovně v lednu.

Sobotkova koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL podala demisi minulou středu. Přesto se ministři ještě jednou v demisi sejdou, poslední zasedání svolal Sobotka na tuto středu 6. prosince.

Demisi zaslal Sobotka neobvykle na Hrad dopisem. Je to poprvé od vzniku samostatné ČR, kdy odcházející předseda vlády nepřišel oznámit konec své vlády prezidentovi osobně. Mezi Sobotkou a Zemanem panují špatné vztahy, které se ještě vyhrotily letos v květnu. Při sporu o setrvání Babiše na ministerstvu financí Zeman přijal Sobotku, jako by přišel s písemnou demisí, zatímco premiér dorazil pouze na konzultaci.

Sobotkova vláda byla jmenována 29. ledna 2014 a je třetí, které se podařilo od vzniku samostatné České republiky vydržet do konce volebního období. Předtím čtyřletý mandát dokončily kabinety pozdějších prezidentů Václava Klause (1992-1996) a Miloše Zemana (1998-2002).

Ve vládě bude devět nových ministrů, pokračovat budou ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr dopravy Dan Ťok, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a také Martin Stropnický a Karla Šlechtová. Stropnického na postu ministra obrany ale vystřídá Šlechtová a Stropnický se má přesunout na ministerstvo zahraničí.

Brabec minulý týden nevyloučil, že nová vláda do konce roku provede personální změny ve vedení ministerstev. Po 1. lednu služební zákon změny nepřipouští.

Témata:  vláda Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy