Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečná závislost? Pětina Čechů užila poslední rok léky k utlumení či proti bolesti

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Téměř pětina Čechů užívala v posledním roce utlumující léky či léky proti bolesti. Ukázala to výroční zpráva o stavu ve věcech drog za rok 2016. Každý osmý člověk mezi 15 a 64 lety si pak přípravky opatřil bez předpisu či je bral v rozporu s doporučením doktora.

"Užívání psychoaktivních léků se zvyšuje s věkem. V mladších věkových kategoriích převažuje užívání opioidních analgetik, ve věkových kategoriích nad 35 let převažuje užívání léků na uklidnění a na nespavost," uvádí zpráva. Sedativa, hypnotika a analgetika častěji užívají ženy.

Zneužívání psychoaktivních léků je značný problém - jak v oblasti adiktologie, tak veřejnozdravotní. Závislí na lécích jsou významnou skupinou pacientů v léčbě závislých v psychiatrických ambulancích i lůžkových zařízeních," řekl šéf Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. Problém podle něj představuje dostupnost léků na internetu, ale i jejich předepisování. Někteří pacienti si totiž nechají preparáty předepsat od více lékařů.

Podle Mravčíka zákon upravuje registr předepisovaných léků, u nichž je vysoké riziko zneužití. V praxi ale dosud nefunguje. Při pohledu do něj by přitom v lékárně mělo být jasné, že pacient si už maximální stanovenou dávku vyzvedl.

Podle Vladimíra Kmocha z kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice přibývá hlavně nadužívání takzvaných Z-hypnotik, která se dostala na trh jako méně rizikové preparáty. Ukazuje se přitom, že na nich vzniká závislost jako u jiných přípravků. "Máme případy, kdy pacienti užívají přes 200 tablet denně," uvedl Kmoch.

Psychoaktivní léky v posledním roce užil každý osmý muž a každá čtvrtá žena, celkem 17 procent lidí. Sedativa a hypnotika si vzala desetila osob nad 15 let - šest procent mužů a 14 procent žen. Opioidy proti bolesti bralo osm procent Čechů a Češek - šest procent mužů a desetina žen, stimulanty pak procento dotázaných.

Loňský průzkum ukázal, že léky se sedativním a hypnotickým účinkem či léky s opioidy na bolest si někdy bez předpisu opatřilo či si je vzalo bez doporučení lékaře a lékárníka 23 procent dotázaných. V posledním roce to udělal každý osmý člověk nad 15 let v Česku, v posledním měsíci pak téměř čtyři procenta lidí. Podle expertů je varující zvlášť vysoké procento mladých mezi 15 a 34 lety. Za poslední rok si z nich preparáty opatřil a bral je bez doporučení každý devátý.

Ke zmírnění bolestí a úlevě od zdravotních potíží lidé víc užívají také marihuanu. V posledním roce si z léčebných důvodů konopí vzalo zhruba 880.000 Čechů a Češek nad 15 let, tedy zhruba desetina. Aspoň jednou v životě ho pak užilo 15 procent patnáctiletých a starších. Podle zprávy asi 570.000 lidí uvedlo, že měli konopí s vyšším obsahem účinné látky. "Jeho zdroje jsou téměř výhradně mimo oficiální distribuci," uvádí zpráva. Podle ní většinou konopí pro léčebné účely užívají starší lidé.

Témata:  léky bolest zdraví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy