Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní rozpočet hodlá podpořit ČSSD, KDU-ČSL i SPD

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ČNB

Praha - Návrh státního rozpočtu podpoří v prvním čtení KDU-ČSL i ČSSD. Pro návrh bude i SPD. STAN a TOP 09 naopak budou navrhovat vrácení návrhu vládě k přepracování. Komunisté návrh rozpočtu aktivně nepodpoří, nebudou ale hlasovat ani pro jeho vrácení vládě.

"V prvním čtení podpoříme tento dohodnutý rozpočet, protože si myslíme, že je to kompromis. Zároveň tam máme dvě zásadní připomínky," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Lidovci budou chtít od ledna plošné zvýšení platů učitelů o pět procent, což by znamenalo nárůst výdajů o tři miliardy korun. Zároveň přidat peníze vyčleněné na sociální služby o dvě miliardy.

Také zástupci ČSSD dnes zopakovali, že základní parametry rozpočtu v prvním čtení podpoří. Při dalším projednávání ale chtějí přidat zhruba 3,5 miliardy korun na sociální služby.

Pro rozpočet budou v prvním čtení hlasovat i poslanci SPD, přestože kritizují navržený schodek 50 miliard korun. Hnutí se ale obává rozpočtového provizoria, které by nastalo v případě neschválení rozpočtu a znamenalo by mimo jiné, že se od ledna nezvýší důchody.

Také Starostové s navrženým rozpočtem nesouhlasí, deficit 50 miliard korun v době konjunktury je podle nich neobhajitelný. Proto navrhnou vrácení rozpočtu vládě k přepracování. Pokud poslanci základní parametry rozpočtu přesto přijmou, budou Starostové chtít zvýšit vyčleněné prostředky na platy učitelů. Podle nich by se měly od ledna zvýšit na 130 procent průměrné mzdy, což by znamenalo dodatečné výdaje přes 15 miliard korun. STAN chce také přidat peníze na památkovou péči nebo na výstavbu místních komunikací.

Také TOP 09 bude chtít zajistit vrácení návrhu rozpočtu vládě k přepracování. Navrhne snížení celkových výdajů o 22,4 miliardy korun. Pokud rozpočet v prvním čtení projde, navrhne TOP 09 přesuny peněz, které by znamenaly nárůst prostředků pro vědu, výzkum a vzdělávání.

KSČM ve druhém čtení poté navrhne zvýšení výdajů na sociální služby zhruba o 3,3 miliardy korun.

Témata:  státní rozpočet KDU-ČSL Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy