Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Krkonoších napadl další sníh, dál platí druhý lavinový stupeň

Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Foto: CzechTourism.com

Pec pod Sněžkou - V Krkonoších za posledních 48 hodin na zledovatělou vrstvu připadlo deset centimetrů nového sněhu. V kombinaci s větrem, mírným oteplením a následným ochlazením vykazují sněhové profily v lavinových lokalitách střední až malou stabilitu.

V Krkonoších platí od úterý druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. "Na hřebenech Krkonoš leží okolo 80 centimetrů sněhu. Větší množství sněhu je uloženo na závětrných stranách a v žlabech," uvedl dnes Robert Dlouhý z krkonošské horské služby. "Mohou se vyskytnout laviny deskové malých rozměrů. Tendence lavinového nebezpečí je setrvalá," dodal.

V polohách pod 1000 metrů nad mořem je sněhová pokrývka ve spodních vrstvách vlhká až mokrá. Tam se mohou vyskytnout laviny malých rozměrů z mokrého a klouzavého sněhu.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na cestách do těchto lokalit jsou upozornění. Podle horské služby by lidé, kteří se pohybují v těchto místech měli mít lavinovou výbavu.

Dnes očekáme nejprve oblačno až zataženo s ojedinělými přeháňkami, které však později v Čechách vystřídá četnější sněžení (vyskytne se zhruba na 60 % území) spojené s podružnou studenou frontou. Neděle bude relativně slunečná, ale při zvětšené oblačnosti se nějaká přeháňka opět objevit může, informuje meteocentrum.cz. Více oblačnosti a srážek dorazí zase až večer na západ Čech.

Témata:  Krkonoše laviny zima

Aktuálně se děje

12. května 2024 11:22

Příměří ve válce Hamásu a Izraele může nastat už zítra, pokud Hamás propustí zajatce, prohlásil Biden

Příměří ve válce Hamásu a Izraele může nastat už zítra, pokud Hamás propustí zajatce, prohlásil v sobotu americký prezident Joe Biden. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy