Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Krušných horách zapadl autobus s´50 seniory, jejich záchrana trvala dlouhé hodiny

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Teplice - Téměř 50 seniorů evakuovala v sobotu pozdě večer horská služba z autobusu, který zapadl na uzavřené silnici od přehrady Fláje na Moldavu na Teplicku. Na silnici leží v současné době kolem 25 centimetrů sněhu, místy je navátý sníh až do výšky půldruhého metru.

Zásah trval skoro šest hodin. Autobus s penzisty zapadl na silnici, která není v zimě udržovaná a pro vozidla je uzavřená. Horská služba původně dostala informaci o dvou desítkách cestujících, nakonec jich bylo 48.

"Jakmile jsme dorazili na místo, zjistili jsme, že osob k evakuaci je mnohem víc. Autobus byl plný seniorů na výletě a dva z nich měli vzhledem k věku po nehodě mírné zdravotní problémy," uvedl Jan Mach z Horské služby Krušné hory.

Záchranáři seniory postupně převáželi k místu, kam mohl přijet automobil. "Na sněžném skútru a terénní čtyřkolce jsme seniory postupně sváželi k autu. V něm je pak s námi skvěle sehraní policisté transportovali do hotelu na Klínech, kde si mohli výletníci odpočinout. Teprve krátce před půlnocí jsme byli s evakuací hotovi," doplnil Mach.

Řidiče autobusu na uzavřenou silnici navedla navigace. Podle náčelníka horské služby Ladislava Güttnera nejde o výjimečný případ. "Satelitní navigace zřejmě nemají v programu zimní uzavírky. Jen za uplynulý týden jsme na té samé silnici řešili pět zapadlých osobních automobilů. Řidiči si zřejmě vůbec nevšímají varovných značek," doplnil Güttner.

Témata:  dopravní nehody nehody autobusů Ústecký kraj sníh

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy