Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budoucnost českého zdravotnictví? Kandidát na ministra Vojtěch prozradil plány

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na zámku v Lánech se dnes s prezidentem Milošem Zemanem sešel adept na ministra zdravotnictví Adam Vojtěch. Nedostatek zdravotních sester hodlá řešit zvyšováním jejich platů. Pokud se nepodaří odložit povinnost vydávat e-recepty, bude chtít, aby kvůli nim lékaři nebyli v prvním roce sankcionováni.

Vojtěch schůzku se Zemanem označil za věcnou a pozitivní, řešili na ní problémy českého zdravotnictví.

Jako první věc v úřadu chce Vojtěch řešit zavedení elektronického receptu. Lékaři by měli eRecepty vydávat od začátku roku. Vojtěch poznamenal, že státní správa nebyla schopna systém připravit a následky by neměli nést lékaři. Pokud se proto nepodaří systém odložit, což vzhledem k času neví, zda je možné, bude usilovat o to, aby první rok nebyly doktorům v souvislosti s touto povinností udělovány pokuty.

Kandidát na ministra se chce také věnovat úhradě zdravotnických prostředků a přípravě nové právní úpravy, která by toto téma řešila. Zaměřit by se chtěl rovněž na měření kvality nemocnic, aby pacienti věděli, kde se jak léčí.

Se Zemanem hovořili také o otázce dlouhodobé péče. Vojtěch věří, že ve spolupráci s pravděpodobnou ministryní sociálních věcí Jaroslavou Němcovou (ANO) se podaří připravit projekt a legislativu pro koncepční řešení dlouhodobé péče.

Dalším tématem schůzky byl nedostatek personálu. Kandidát na ministra poznamenal, že je na místě problém řešit zvyšováním platů zdravotních sester ve zdravotnictví i v sociální péči. Vojtěch na otázku novinářů řekl, že poplatky či spoluúčast pro něj nyní nejsou aktuálním tématem. Úspory chce nejprve hledat uvnitř systému.

Témata:  zdravotnictví Miloš Zeman Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy