reklama

Möllen poslal správě předžalobní výzvu, ve které po Česku požaduje, aby uznalo, že nafta patří jemu jako správci. Lhůtu pro vydání nafty nebo její náhrady stanovil na 27. prosince.

"Mohu potvrdit, že jsme předžalobní výzvu dostali a ve stanoveném termínu na ni insolvenčnímu správci odpovíme. Nicméně chci připomenout, že tato nafta je součástí nouzových zásob a podle zákona o SSHR je ve výlučném vlastnictví České republiky. Řádně jsme za ni zaplatili a můžeme to doložit fakturami," uvedl předseda SSHR Pavel Švagr.

K naftě v Bavorsku se Česko po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe v roce 2014 nemohlo skoro dva roky dostat. Loni v červenci podepsala SSHR s novým majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development, a insolvenčním správcem smlouvu, na jejímž základě ČR získala naftu zpět. Möllen však české vlastnictví nafty nikdy neuznal.

Transport nafty začal loni v říjnu, poslední šedesátý vlak přijel zpět do Česka letos v listopadu. Doprava stála 47 až 48 milionů Kč. Teď ovšem Möllen tvrdí, že pokud mu SSHR naftu nevrátí, tak podá žalobu na určení vlastnictví této nafty.

"Nikde jsem neviděl, že by insolvenční správce zároveň na náš účet poslal i tu miliardu korun, kterou Česká republika za tu naftu zaplatila. Když zaplatíte třeba stavební firmě za to, že vám postaví dům a ona pak tvrdí, že vám nepatří, tak by vám přeci měla vrátit peníze. Nemůže si nechat oboje. Nevím, jak v Německu, ale v České republice se takovému jednání pořád ještě říká podvod," podotkl Švagr.

Podle informací ČTK by ani v případě, pokud by insolvenční správce případný soud vyhrál, nevozilo Česko naftu zpět do Německa. Umožnilo by pouze její vyzvednutí ve skladech státního distributora paliv Čepro.

Insolvenční správce Viktoriagruppe už dříve podal žalobu na to, že skladovací poplatky, které SSHR platila v Německu za skladování nafty, byly příliš nízké. "Skladovací poplatky přeci platíte, jen když vám ta skladovaná věc patří. Takže insolvenční správce si docela protiřečí. Když se mu to hodí, tak je nafta naše a skladovací poplatky jsou příliš nízké a jindy zase chce vrátit naftu, protože si myslí, že je jeho," dodal Švagr. Už v červenci 2016 správce uznal SSHR pohledávku na 6,3 milionu litrů nafty, která ze skladu v Kraillingu zmizela.

Česko mohlo mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004. Dodatek v roce 2010 uzavřela SSHR, předsedou správy byl Ladislav Zabo.