Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidáti na prezidenta jsou skeptičtí. Společná evropská armáda podle nich není reálná

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - V pražském kině Světozor spolu v rámci projektu studentských prezidentských voleb, které pořádá společnost Člověk v tísni, diskutovalo pět prezidentských kandidátů. Ti se shodli, že společná evropská armáda není reálný projekt a nemohla by fungovat.

Debaty se studenty středních škol se zúčastnili bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, podnikatel Michal Horáček, lékař Marek Hilšer, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek a předseda strany Rozumní Petr Hannig.

Kvůli jinému programu se omluvili bývalý premiér Mirek Topolánek, někdejší šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek a bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. Prezident Miloš Zeman podle organizátora akce Karla Strachoty svou neúčast zdůvodnil tím, že nevede kampaň. "Což vidíme každý den v ulicích, jak kampaň nevede," poznamenal se zjevným odkazem na billboardy propagující Zemanovu kandidaturu. Jejich vyvěšení se souhlasem Zemana objednali prezidentovi přátelé.

Horáček prý kandiduje, protože může nabídnout něco, co ostatní nemohou, a to svou nezávislost. Chtěl by být prezidentem, který respektuje lidi. Drahoš studentům svou kandidaturu zdůvodnil tím, že není spokojen s tím, jak vykonává funkci současný prezident. Voličům chce nabídnout své zkušenosti vědce a manažera Akademie věd.

 Hilšer poznamenal, že ho štvaly časté změny názorů prezidenta Zemana. Přišlo mu fajn, aby byl mezi kandidáty někdo, kdo se bude snažit zlepšit politickou kulturu. Hynek má podle svých slov schopnost stmelovat lidi. Česká společnost je podle něj názorově rozdělena, což není v jejím zájmu. Hanniga ke kandidatuře přemluvili jeho spolupracovníci. Podotkl, že to považoval za svou vlasteneckou povinnost.

Diskutující kandidáti se shodli, že záměr některých politiků zřídit společnou evropskou armádu není reálný. Podle Drahoše je armáda atributem státu, a pojem evropská armáda je tak v zásadě nesmysl. Hynek podotkl, že by takový projekt ve skutečnosti nemohl fungovat. Myšlenku označil za fantasmagorii. Podle Horáčka by se kvůli tomuto záměru musela přepracovat lisabonská smlouva i ústavy některých států. EU by podle něj spíše potřebovala síly policejního typu k ochraně společné schengenské hranice. Hilšer podotkl, že je potřeba myslet na to, že česká armáda vzhledem ke své velikosti nemůže mít veškeré vybavení. Jednotné velení evropské armády podle něj asi nikdy nebude. Podle Hanniga je nápad společné armády nebezpečný, protože zájmy států jsou různé.

Studenti kladli kandidátům také dotazy, které se týkaly problematiky migrace, budoucnosti Evropské unie nebo vlády Andreje Babiše (ANO) a jeho vydání k trestnímu stíhání. Na Hanniga jeden ze studentů směřoval dotaz na jeho spolupráci s Adamem B. Bartošem, který byl podmínečně odsouzen za protižidovský výrok.

Témata:  Jiří Drahoš Michal Horáček EuroZprávy.cz Miloš Zeman Marek Hilšer Petr Hannig Karel Hynek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy