reklama

Na přerozdělování běženců by měl vliv počet obyvatel členských zemí a ekonomické síly. Za nedodržování kvót by hrozily tresty. Nový systém navrhovaný europarlamentem by měl fungovat jak během standardních migračních toků, tak v dobách krize. Měl by si poradit s krizovými situacemi na vnějších hranicích EU.

Podle návrhu by byl zaveden speciální automatický a permanentní relokační mechanismus. V praxi to znamená, že žádost o azyl už by nemusel vyřizovat stát, kde uprchlík vstoupil na území EU. Místo toho by byl rovnou přesunut do konkrétního státu, kde by žádal o azyl. V tuto chvíli se ale jedná pouze o návrh, který musí projít schvalovacím procesem EU.

Miloš Zeman ale takový systém důrazně odmítá. „Andrej Babiš, jehož budu jmenovat zítra premiérem, se naprosto jasně a veřejně vyjádřil proti kvótám a chci věřit, že poté, co se stane premiérem, svoje stanovisko nezmění,“ uvedl Zeman na tiskové konferenci na Hradě.

Zdůraznil, že sám patří mezi ty, kteří takový mechanismus odmítají. „Pokud jde o moje stanovisko, je dlouhodobé a takové, že kvóty považuji za vměšování do vnitřních záležitostí České republiky nebo jakéhokoli jiného státu, že odporuje principům subsidiarity a kromě toho, že suverénní stát by ztratil svoji suverenitu tehdy, kdyby nemohl rozhodovat o tom, jaké občany na své území vpustí,“ dodal Zeman.