Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž oslepl, zatímco se stará o dvě děti, úřady mu zamítly příspěvek na asistenta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tábor - Velkou životní zkouškou prochází dvaapadesátiletý Miroslav Krýsl z Tábora. Před třemi lety ztratil zrak a sám se stará o dvě děti. Když ale žádal úřad o příspěvek na asistenta, nedostal ho. Podle posudkového lékaře prý na peníze nemá nárok.

Pracoval jako stavař. Když začal mít před třemi lety problémy s očima šel k lékaři. Jenže pokročilé stádium zákalu nešlo zastavit. Na levé oko nevidí vůbec, pravým jen rozmazané siluety.

"Lékař říkal: Vás nebolela nikdy hlava? Já jsem říkal, že nebolela. Já jsem nikdy nemarodil. A on říkal: Kdyby vás ta hlava bolela, tak jsme na to přišli brzy," řekl TV Nova Miroslav Krýsl. Teď se bez pomoci druhých neobejde. Nejčastěji mu pomáhají kamarádi. Miroslavovi uvaří nebo přečtou úřední poštu.

"Když se mu zhoršily ty oči, tak jsem se mu snažil pomoct. Jezdíme vyzvednout děti nebo na nákup," popisuje Krýslův známý Pavel Blažek.

Se ztrátou zraku se otec dvou dětí těžko vyrovnává. "Nedokážu dojít nakoupit, nedokážu rozpoznat, když má dítě špinavou pusu nebo špinavé triko," smutní.

"S bráškou mu pomáhám, někdy mu něco udělám i trošku uvařím," řekla Nikola Krýslová, jedno ze dvou dětí, o které se pan Miroslav stará.

Když Miroslav Krýsl požádal o příspěvek, ze kterého by mohl zaplatit asistenta nebo kamarádovi za benzín - nedostal ho. Posudkový lékař,který rozhodoval o zdravotním stavu pana Krýsla ho vůbec neviděl a rozhodl od stolu.

"Mám v péči dvě děti, o které se dokážu postarat. Odvedu je do školy a do školky. Nakapu si sám do očí, tudíž nepotřebuju cizí pomoc," řekl Miroslav Krýsl, proč mu lékař nechtěl schválit příspěvek.

V šoku byl i Úřad práce, který dávky na základě lékařské zprávy schvaluje. "Kolegyně, která na tom šetření byla, taky říkala, že by mu alespoň ten první stupeň dala," řekl ředitel táborského Úřadu práce Pavel Kaczur.

Proti rozhodnutí posudkového lékaře se Miroslav Krýsl odvolá Pokud uspěje, přilepší si o osm stovek měsíčně.

Témata:  zdravotně postižení sociální dávky Úřad práce

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy