Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes byla jmenována nová vláda. Babiše bych jmenoval premiérem i podruhé, řekl Zeman

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval jednobarevnou vládu Andreje Babiše (ANO). Ze 14 ministrů je devět nováčků, pět jich pracovalo v dosavadní vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Hrad znovu přislíbil, že Babiše jmenuje premiérem i podruhé, pokud jeho vláda na první pokus nezíská důvěru Sněmovny.

Na stejných postech budou pokračovat i v nové vládě ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr dopravy Dan Ťok. Dosavadní ministr obrany Martin Stropnický a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová dostanou na starosti nový úřad. Šlechtová převezme obranu, Stropnický se bude starat o českou diplomacii.

Ministryní práce a sociálních věcí Zeman jmenoval Jaroslavou Němcovou, ministryní pro místní rozvoj Kláru Dostálovou a ministryní financí Alenu Schillerovou. Vnitro povede Lubomír Metnar, průmysl a obchod Tomáš Hüner, kulturu Ilja Šmíd a školství Robert Plaga. V čele resortu zemědělství stane Jiří Milek, ministrem zdravotnictví bude Adam Vojtěch.

Příští týden chce Babiš začít vyjednávat se sněmovními stranami o podpoře nebo toleranci své vlády, druhé kolo jednání plánuje po Novém roce. Většina stran ale předem vyslovení důvěry kabinetu odmítla. Pouze KSČM nechává věc otevřenou, otázku projedná její výkonný výbor. I kdyby ale komunisté vládu podpořili, bude ANO potřebovat přinejmenším toleranci alespoň jedné další strany, aby jeho vláda důvěru získala.

Prezident dnes konstatoval, že dodrží slib a Babiše případně jmenuje i podruhé. "A dám mu podstatně víc času na vyjednávání o podpoře menšinové nebo koaliční vlády," uvedl Zeman. Přál by si, aby 10. ledna Sněmovna Babišovu vládu v hlasování o důvěře podpořila, už dříve avizoval, že kvůli tomu před poslanci promluví.

Potenciálně by podle Zemana mohly s Babišem spolupracovat všechny strany, konkrétní jmenovat nechtěl, protože by to podle něj mohlo znamenat pro jednání polibek smrti. Zeman však naznačil, že se strany chtějí nechat přemlouvat a na nějakou dohodu přistoupit až při druhém kole sestavování vlády. "Doufejme, že v únoru bude možná poblahopřát Andreji Babišovi, že získal důvěru," uvedl Zeman.

Prezident odmítl, že by vláda nebyla plnohodnotná, dokud nemá důvěru Sněmovny. "Když si přečtete ústavu, zjistíte, že nezná pojem neplnohodnotná vláda. Vláda je plnohodnotná okamžikem, kdy ji jmenuji. Takže můžete klidně pracovat a nemusíte reagovat na pomluvy, ať už vznikají z neznalosti nebo ze zlé vůle," řekl ministrům.

Témata:  vláda Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

10. května 2024 16:10

Ruská armáda spustila na severovýchodě Ukrajiny pozemní ofenzívu

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy