reklama

Babiš ocenil, že jeho vláda byla jmenována už dnes, takže se ve čtvrtek a pátek stihne zúčastnit evropského summitu. "Celá politická reprezentace musíme být na jedné lodi, bojovat za bezpečnost Evropy a bojovat všemi prostředky proti ilegální migraci a aktivně za naše zájmy," uvedl premiér.

Kabinet podle Babiše bude jednotným týmem, který se nebude hádat přes média a bude táhnout za jeden provaz. Diskutovat o problémech chce i se starosty a hejtmany. "Bude bojovat za efektivní a hospodárný stát a proti korupci a udělá vše pro to, aby 10. ledna získala důvěru, nebo toleranci," uvedl Babiš.

Programové prohlášení bude hotové do neděle, v pondělí odpoledne ho kabinet na svém druhém zasedání schválí. "Od úterý chceme, pokud dostaneme termín, toto programové prohlášení projednávat se všemi politickými stranami a hnutími ve Sněmovně. Chceme makat, abychom přesvědčili ve Sněmovně naše kolegy, aby nás podpořili," řekl.

"Jsou věci, které se nedají odkládat. Náš program je jasný, chceme řešit věci, které tady jsou dlouhodobě diskutované a nebyly vyřešené," míní Babiš Jmenoval důchodovou reformu, řešení situace lidí se zdravotním postižením, platy učitelů či zaměstnanců v sociálních službách a kultuře. Česko by také podle Babiše mělo dohnat manko v IT a digitalizaci a investovat.

"Prezident" EU Tusk dnes Babišovi poblahopřál. "Věřím, že vy a vaše vláda budete dál hrát v Evropské unii aktivní a konstruktivní roli," uvedl někdejší polský premiér, který nyní mimo jiné předsedá vrcholným schůzkám EU. S Babišem se ve čtvrtek před bruselským summitem sejde k dvoustrannému seznamovacímu jednání.

Tuskův blízký spolupracovník v úterý uvedl, že předseda unijních summitů bude chtít s Babišem hovořit například o možnostech, jak pozitivním způsobem zapojit země visegrádské skupiny do rozhodování EU.