reklama

Babiš to dnes řekl novinářům po uvedení nové ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO) do úřadu. Šlechtová chce v úřadě zjistit, zda je česká armáda bojeschopná. Na velké zakázky připravené předchozím ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) je připravena nechat zpracovat odborné posudky. V programovém prohlášení vlády bude podle ní podpora domácího zbrojního průmyslu.

Šlechtová je první ministryně, kterou Babiš po dnešním jmenování vlády prezidentem Milošem Zemanem uvedl do funkce. Na ministerstvo politici přijeli ze Strakovy akademie po jednání nového kabinetu. Asi po 20 minutách předstoupili před novináře.

Babiš poděkoval Stropnickému za jeho dosavadní činnost. Řekl, že obrana je stěžejním resortem a že v minulosti byla podceněna, kvůli čemuž má nyní rezervy například ve vybavení. Vláda podle něj bude zvyšovat výdaje na obranu, ministerstvo ale musí být zároveň schopno peníze spotřebovat.

Babiš poznamenal, že ČR bude v NATO i v EU aktivním členem. Evropští členové NATO mají podle něj specifický problém, kterým je migrace. Jako hlavní řešení vidí boj proti pašerákům. Česko podle něj pošle do Libye peníze. Víc by se mu ale líbilo, kdyby tam ČR vyslala svou vojenskou jednotku, která by získala při obraně libyjské hranice zkušenosti.

"V této fázi jsou to peníze, ale perspektivně bychom měli přemýšlet i tímto směrem, že pokud máme jednotky v Afghánistánu a v jiných zemích, tak toto si myslím, že by mělo z dlouhodobého hlediska význam," řekl Babiš.