Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Studentské volby jasně vyhrál Drahoš. Zeman skončil druhý

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - U studentů v prezidentských volbách zvítězil bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Hlas mu dalo 33,6 procenta hlasujících. Druhý skončil současný prezident Miloš Zeman se ziskem téměř pětiny hlasů.

Třetí lékař a pedagog Marek Hilšer dostal 13,2 procenta hlasů. Podle pořadatelů studentských voleb ze společností Člověk v tísni se do hlasování zapojilo 43.559 středoškoláků z 384 škol.

Žáci vybírali z devíti kandidátů, které potvrdilo ministerstvo vnitra. Za Drahošem, Zemanem a Hilšerem se umístil bývalý diplomat Pavel Fischer, kterému dalo hlas 9,6 procenta studentů. Následoval se ziskem 9,3 procenta hlasů hudebník Michal Horáček. Pro někdejšího premiéra Mirka Topolánka hlasovalo 6,3 procenta, zatímco prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek posbíral hlasy tří procent studentů. Na posledních dvou místech se umístili Petr Hannig a Vratislav Kulhánek se ziskem 2,7, respektive 2,4 procenta hlasů.

Do studentských voleb hlavy státu se v úterý a dnes zapojilo 397 středních škol. Výsledky voleb v řádném termínu odeslalo 171 gymnázií, 170 středních odborných škol a 43 učilišť. Hlasovat mohli všichni studenti od 15 let věku. Akce má za cíl přispět k aktivnímu a zodpovědnému občanství budoucích prvovoličů.

Témata:  Jiří Drahoš Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy