Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr zdravotnictví Vojtěch se chce nejdřív věnovat eReceptu

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) bude nejdříve řešit problém zavádění elektronických receptů, předložil už návrh změny zákona.

Roční odklad pokut garantuje lékařům i v případě, že změna zákona nebude schválena do konce roku. Zabývat se chce urychleně také zákonem o úhradách zdravotnických prostředků, který zrušil Ústavní soud. Řekl to dnes večer novinářům po svém uvedení do funkce.

"Nedovedu si představit sankce, pokud nejsou ani všichni lékaři do systému registrovaní," uvedl Vojtěch. Systém elektronických receptů je podle něj nedotažený. Kritizovali ho i lékaři, nepřináší podle nich slibované funkce, jako je kontrola vzájemného působení léků nebo duplicit.

Brzy se ministerstvo bude muset zabývat také zákonem regulujícím úhrady zdravotnických prostředků, který letos zrušil Ústavní soud (ÚS). Senátoři, kteří podnět k ÚS podali, kritizovali systém, jakým pojišťovny stanovují úhrady zdravotnických prostředků. Podle nich není průhledný a umožňuje zdravotním pojišťovnám, aby si fakticky samy určovaly, jestli a v jaké výši pomůcku uhradí.

Mezi zdravotnické prostředky se řadí například berle, invalidní vozíky nebo čočky. Každý rok se za ně z veřejného zdravotního pojištění pacientů platí miliardy korun. "Zákon musí být napsaný do března nebo dubna," dodal Vojtěch.

Témata:  vláda Ministerstvo zdravotnictví Adam Vojtěch

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy