Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová vláda zřejmě důvěru Sněmovny nezíská Zeman ale kryje záda Babišovi, píše tisk

Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše
Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - České deníky si dnes všímají především včerejšího jmenování menšinové vlády Andreje Babiše (ANO). Důvěru poslanců podle komentářů zřejmě nezíská. Babiš je prý ale připraven odvíjet legitimitu kabinetu od lidí, nikoliv Parlamentu.

Podle komentátora deníku E15 není obvyklé, aby v den jmenování nové vlády nebylo známo nic o jejím programu. "Výhodou dosavadních koaličních vlád bylo mimo jiné to, že před vznikem vlády samotné se podepisovala koaliční smlouva. V ní byly obvykle alespoň základní programové priority," píše autor komentáře Martin Čaban. Podle něj zatím Babišova vláda nabízí jen spoustu prázdných výroků.

Komentátor Hospodářských novin míní, že má Babiš šanci udělat z Česka normální členskou zemi Evropské unie. "Měli bychom se konečně začít chovat jako normální člen EU se všemi právy a povinnostmi. A ne k Evropě jen natahovat ruku a zároveň odmítat nést jakékoliv náklady. A ty členství v EU samozřejmě má," píše. Jde podle něj o to, zda bude Babiš ve vztahu k EU jednat ve stylu permanentní kampaně posledních měsíců, kdy unii často kritizoval i za věci, za které nemůže. "Nebo jestli se prosadí Babiš pragmatik, který unii sice někdy bude kritizovat (EU si to samozřejmě leckdy zaslouží!), ale zároveň bude s ostatními zeměmi klidně vyjednávat a snažit se prosadit české priority," dodává.

Podle komentátora Mladé fronty Dnes Ondřeje Leinerta vláda v lednovém hlasování o důvěře pravděpodobně neuspěje. I kabinet bez důvěry může být populární u veřejnosti, pokud například zvýší penze a platy učitelů.

Komentátor Práva upozorňuje, že Babiš se sice k politické profesi nehlásí, ale jde mu výborně, k čemuž přispívá i nepřetržitý kontakt s občany. "On je připravený odvíjet legitimitu své vlády od lidí, ne od parlamentu. A prezident Zeman mu kryje záda," píše. Děsivý je podle něj nákrok ke korporativistickému státu s vládou jedné strany a mužem, který hraje prim v politice i ekonomice a má silné mediální zázemí.

Komentář Lidových novin si mimo jiné všímá souběhu lednové prezidentské volby a termínu, kdy Babišova vláda půjde žádat poslance o důvěru. "Shodou náhod to vyjde zrovna na dva dny před začátkem všelidové volby prezidenta a shodou náhod zrovna na té schůzi Miloš Zeman státnicky vystoupí," píše Petr Kamberský.

Témata:  vláda Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

8. května 2024 20:32

Putinův mluvčí nechce přiznat, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy