Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejisté sliby? Nový ministr bude muset nejdříve vyřešit eRecept, volají lékařské komory

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lékaři mají povinně evidovat všechny vydané recepty na léky od 1. ledna 2018, systém ale kritizují jako nepřipravený. Pro nového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by tato záležitost měla být prioritou. Shodli se na tom dnes prezidenti České lékařské komory Milan Kubek a České stomatologické komory Roman Šmucler.

Vojtěch zpracoval návrh zákona, který o rok odkládá případné pokuty za nevydávání elektronických receptů. Sankce nebudou, ani pokud se do konce roku zákon schválit nestihne.

"Příslib od člena vlády, která ještě nezískala ani důvěru, je hodně na vodě," řekl k tomu Kubek. Podle něj musí být odklad zakotvený v legislativě. "Vyzýváme lékaře, aby recepty vydávali v papírové podobě i nadále," dodal.

Podle Šmuclera by mohl nový ministr u jednodušších věcí jako je úprava vyhlášky o eReceptu rychle zklidnit situaci. "Je potřeba jasně deklarovat, od kdy bude bezpodmínečně povinný. Je třeba korigovat vyhlášku a časem zavést nějaký reálný benefit," řekl. Zbytečná je pro lékaře podle něj také elektronická evidence tržeb u lékařů.

Zvýšit by se měly úhrady stomatologické péče ze strany pojišťoven nebo umožnit legální doplácení dražších výkonů. "My jako komora máme připravený projekt stabilizace stomatologické sítě. Lékařů máme dost, ale systém je špatný," dodal Šmucler.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba doufá, že ministr bude s lékárníky úzce spolupracovat. "Pro oblast lékárenské péče považuji za klíčovou přípravu legislativních pravidel s cílem zabezpečit léky pro pacienty ve všech lékárnách, odměňovat lékárníky za jejich odbornou činnost, stanovit pravidla dostupnosti lékárenské péče a zavést stejné doplatky na léky ve všech lékárnách," řekl.

Svaz zdravotních pojišťoven formuloval pro ministra doporučení, jakým oblastem by se měl věnovat. Už v únoru například začínají jednání pojišťoven se zdravotnickými zařízeními o úhradách na rok 2019. Podle prezidenta svazu Ladislava Friedricha by ministerstvo mělo stanovit základní rozpočtový rámec a dohody pojišťoven respektovat.

Témata:  zdravotnictví e-recepty Milan Kubek Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy