reklama

Po výzvě prezidentského kandidáta Michala Horáčka, jejímž prostřednictvím chtěl přesvědčit čerstvého premiéra Andreje Babiše, aby se Zdeněk Ondráček z KSČM nestal šéfem komise pro dohled nad GIBS, přichází další výzva. Kandidát Pavel Fischer chce, aby se s ním Zeman utkal v debatě, na Hrad dokonce poslal otevřený dopis. To může zamávat s volebními preferencemi, podle kterých je současná hlava státu jasným favoritem.

Ačkoliv se Zeman dušuje, že žádnou kampaň nepovede a že se ani vůči svým kandidátům nebude vystupovat, pozorný občan už delší dobu může pozorovat, že tento svůj slib nenaplňuje. Zmiňme například vymezení se vůči Jiřímu Drahošovi (ten je podle průzkumů Zemanovým nejvážnějším rivalem), kterého nepřímo obvinil ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy. Zeman také aktivně jezdí do regionů, kde se účastní „debat“ s občany, je pravidelným hostem diskuzního pořadu TV Barrandov, s jejímž šéfem má skoro až kamarádský vztah.

Zeman se však jako čert kříže vyhýbá všem hromadným debatám s ostatními protikandidáty. Na jednu stranu se není čemu divit, Zeman další publicitu nepotřebuje, jeho názory jsou veřejně známé, preference velmi vysoké. Co by ovšem potřeboval, je střet s opačnými názory. Moderátor z již zmiňované televizní stanice Zemanovi otázkami spíše nadbíhá, při setkáních s občany jsou slyšet zejména pochvalné hlasy. Jak končí jeho odpůrci, si můžeme ilustrovat na muži, jež na jednom ze setkání pouštěl listopadovou „hymnu“ Modlitba pro Martu. Zemanovi zkrátka chybí diskuzní partner, který by proti Zemanovým názorům aktivně vystupoval. Prezidenta ve svém přesvědčením utvrzují také jeho spolupracovníci na Hradě, kteří mu jednomyslně doporučili znovu kandidovat. Není divu, opouštět teplá místečka na Hradě by se nechtělo nikomu.

Někdejší velvyslanec Pavel Fischer, který se na Hradě pohyboval v době prezidentování Václava Havla, si dovolil Zemana vyzvat k duelu. Zaslal mu otevřený dopis, v němž ho vyzývá k osobnímu setkání, při němž dojde k pomyslnému prezidentskému duelu. Ze strany Fischera jde o odvážný a v jistém smyslu i vypočítavý krok. Miloš Zeman by totiž v případě, že na tuto výzvu nebude reagovat, nebo ji odmítne, začal působit jako ten, kdo se přímé konfrontace bojí. Veřejnosti by tím vyslal signál, že on je přeci tím nedotknutelným, ostatní kandidáti, kteří mu jsou jen pro smích, ho prakticky nezajímají. Pro některé Zemanovi podporovatele by tento tvrdohlavý postoj mohl být sympatický, určitou část voličů, která volbu Zemanova zvažuje, by ale mohl odradit.

Připusťme na chvíli, že Zeman Fischerovi vyhoví. Pro Fischera by to pak byla zkouška ohněm. Pokud by duel se Zemanem nezvládl nebo se na něj nepřipravil, pravděpodobně by své prozatímní nízké preference ještě o kus pohřbil. Pokud by měl se Zemanem výrazně navrch, mohl by naopak rozbít vedoucí trio Zeman – Drahoš – Horáček. Z tohoto důvodu je Fischerova výzva odvážným krokem. Otázkou ale zůstává, zda vytrvá a nenechá svou iniciativu v případě nezájmu Zemana vyznít do ztracena. Nezájem se dá očekávat spíše. Napovídá tomu i jeden z nejnovějších tweetů mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Sejdou se a nemají vlastní program. Žádná debata. Řeší jen jediné téma – Miloše Zemana. Bída beznázorových fikusů,“. Možná by Ovčáček mohl svého šéfa popohnat, ať tuto beznázorovost protikandidátů vyjeví v otevřené debatě s nimi.